SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım ve Ukrayna'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kutlama mesajları

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2022 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2022 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım ve Ukrayna'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kutlama mesajları

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 99. yıl dönümünü kutlarken Kırım başta olmak üzere Türk dünyasından ve Rus işgaline direnen Ukrayna'dan kutlama mesajları gelmeye devam ediyor. Rus işgali altındaki Kırım'ın özgür olması için mücadele veren Kırım Tatarları, cumhuriyetin ve bağımsızlığın önemini vurguluyor. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, Kırım Tatarı Emine Ceppar ve KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Haber Ajansına özel hazırladığı kutlama video mesajında, baskı altında kalan Türk halklarının özgürlüğe kavuşması için temennide bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümü bugün tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanıyor. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün armağanı ve emaneti cumhuriyet, yıl dönümünde dünyada unutulmadı. İşgal altındaki vatanları Kırım için özgürlük mücadelesi veren Kırım Tatarlarının önemli isimlerinden ve işgalci Rusya'nın saldırılarıyla mücadele eden Ukrayna'dan kutlama mesajları geldi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda "Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun Türkiye!" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde Türkiye’de coşkuyla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir tebrik mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Twitter hesabından yayımladığı Türkçe mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinin 99. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kutluyorum. Dost Türk halkına barış, esenlikler ve refah diliyorum. Ortak çabalarımızın Karadeniz bölgesine barış, güvenlik ve istikrarın geri gelmesini sağlayacağına inanıyorum.”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da Twitter hesabından yayımladığı Türkçe mesajında "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 99. yıl dönümünü kutluyor, Ukrayna'nın stratejik ortağına barış ve refah diliyoruz. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğini takdir ediyoruz. Devletlerimizi güçlendirmek için işbirliğimizi geliştirmeye devam edeceğiz." ifadelerini paylaştı.

https://youtu.be/HWvikHVRXAg EMİNE CEPPAR: TÜRKİYE'NİN UKRAYNA İLE DOSTLUĞU SÖZLERE DEĞİL GERÇEK İŞLERE DAYANMAKTADIR

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Kırım Haber Ajansına (QHA) özel video mesajında Ukrayna-Türkiye arasındaki dostluğa dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Ceppar şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Türk halkı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinin 99. yıl dönümü vesilesiyle sizi tebrik ediyorum. Yıllardır devam eden dostluğumuz özellikle ülkeme saldırıldığı zamanda sözlere değil; Ukrayna'nın yeniden inşası, askerlerimizin rehabilitasyonu, insani projeler, Kırım Tatarları ve diğer Ukrayna vatandaşlarının ülkenize kabulü gibi gerçek işlere dayanmaktadır. Kırım'daki baskılar, takibat ve seferberlik Kırım Tatarları için 1944 yılında yaşadığımız sıradaki soykırımdır. Evlerinizin kapısını açmanızı takdir ediyoruz. Ukrayna ile Türkiye arasındaki dostluk folklora geçmiştir. Mesela Bayraktar kelimesi Ukrayna tarihinin direniş sembolü olarak kabul edilmiştir. Bayraktar hakkında şarkılar hikayeler yazılıyor, ismi evcil hayvanlara veriliyor. Türkiye'nin al bayrağı; ortak zaferimizin, Ukrayna ve Türkiye halkının arasındaki iyi ilişkilerin sembolü olmuştur. Bu bayram gününde hepinize esenlikler, refah ve en önemlisi ortak Karadeniz bölgemizde barış diliyorum. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun"

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİNDEN CUMHURİYET MESAJI

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da sosyal medya hesabından Türkçe yayımladığı video mesajında, "Stratejik ortağımız Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Ve dost Türk halkına sağlık, refah ve esenlikler diliyorum. Cumhuriyet Bayramı'nız kutlu olsun" dedi.

"BU CUMHURİYETİ TÜRK DÜNYASININ HER BİR FERDİ KUTLAMALIDIR"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay bağımsızlık için mücadele eden Türk halklarını unutmadı. Karatay QHA için hazırladığı video mesajında şunları söyledi:

"Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! 99 yıl önce Türk dünyasının tek bağımsız cumhuriyeti kuruldu. Bu cumhuriyet sadece Anadolu'da Türkiye'de yaşayan Türklerin değil, bütün dünyada hala özgürlüklerine kavuşamamış Türklerin cumhuriyetidir. Bu Cumhuriyeti, Türk dünyasının her bir ferdi kutlamalıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bizlere bağımsız güzel bir devlet bıraktılar. Bu ülkeye sahip çıkmak bunu ilelebet yaşatmak Türk dünyasındaki herkesin görevidir. Türkiye'de yaşayan herkesin daha çok görevidir. Cumhuriyete sahip çıkalım, onu ilelebet koruyalım. 99. yılında Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun. Kırım'a, Doğu Türkistan'a ve diğer yerlerde ıstırap çeken Türk kardeşlerimize de, soydaşlarımıza da selam olsun"

Ukrayna Devlet Varlık Fonu Başkanı Rüstem Umerov ise "Çağdaş Türk milletin dünya milletleri arasında kendi yeri ve ses hakkına sahip olması, kuşkusuz Cumhuriyet sayesindedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. yıl dönümünde dostumuz ve güzel komşumuz olan Türk milletine barış, refah, yeni atılımlar ve her sahada başarılar diliyorum." ifadelerini paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.