SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA kurucuları Gayana Yüksel ve İsmet Yüksel'in kızı evlendi: Kırımoğlu nikah şahidi oldu

QHA kurucuları Gayana Yüksel ve İsmet Yüksel'in kızı evlendi: Kırımoğlu nikah şahidi oldu

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2022 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2023 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA kurucuları Gayana Yüksel ve İsmet Yüksel'in kızı evlendi: Kırımoğlu nikah şahidi oldu

Kırım Haber Ajansının kurucuları Gayana Yüksel ve İsmet Yüksel'in kızı Canike Yüksel, dün Kırım Tatarı Enver Sufyan ile dünya evine girdi. Ankara'da düzenlenen düğüne pek çok önemli isim katılım gösterdi. Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, mutlu çiftin nikah şahidi oldu. Düğünde davetlilere hitap eden Kırımoğlu, nikahın ardından hayır duası etti. Kırım Tatarlarının geleneksel dansları ve halk oyunlarının sergilendiği düğün misafirler tarafından beğeniyle karşılandı.

Kırım Haber Ajansının kurucuları İsmet Yüksel ve Gayana Yüksel'in kızı Canike Yüksel dün akşam Ankara'da düzenlenen düğün merasimiyle hayatlarını birleştirdi. Düğüne Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve eşi Safinar Cemileva, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Kırım Vakfı Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) Ukrayna Ofisi eski Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Mehmet Koca, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren, Tarihçi, yazar Prof. Dr. Hakan Kırımlı, DQTK Yönetim Kurulu Üyesi, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Evren Olcay, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Recep Şen, Kırım Gelişim Vakfı İstanbul Şube başkanı Işıl Gözleveli, MHP eski milletvekili Kadir Ural, akademisyen, köşe yazarı Prof. Dr. Kürşat Zorlu, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere'nin eşi Seda Güldere, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği çalışanları Başkatip Andriy Bilık ve Konsolos Denıs Zolotarov ile Türkiye'deki Kırım Tatar diasporası ve Türkiye'deki sanat, siyaset ve cemiyet hayatından pek çok isim katıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=QqFiJSsS3IA&ab_channel=K%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1

Programın sunuculuğunu gönüllü olarak gazeteci, yazar Gönül Şamilkızı üstlendi. Kırım Tatarlarının geleneklerinin ön planda olduğu düğün, davetlilerin yoğun ilgisine sahne oldu.

 KIRIMOĞLU NİKAH ŞAHİDİ OLDU

Kırım Tatar kızlarının geleneksel danslarıyla giriş yapan Canike Yüksel ve Enver Sufyan çiftinin nikahına Kırım Tatar diasporası şahitlik etti. Çitin nikah şahitliğini; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Derneği Başkanı Genel Başkanı Mükremin Şahin, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten yaptı.

 "BİRBİRİNİZİ DAİMA SEVERSENİZ ZORLUKLARI ATLATABİLİRSİNİZ"

Nikah merasiminin ardından Kırımoğlu, Yüksel-Sufyan çiftine hayır duası etti. Kırımoğlu, "90’lı yıllarda Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ilk ziyaretimiz Türkiye’ye olmuştu. Burada çok Kırım asıllı insanlar görmüştük. Kırım Tatarlarının durumunu anlattık. Soydaşlarımız bize yardımcı olup Kırım’a geliriz orada kalırız dediler ama maalesef çok gelen olmadı. Gelenlerin büyük çoğunluğu da bırakıp gittiler. Kırım’da evlenenler de gitti ama onların arasında bir delikanlı vardı: İsmet Yüksel. İsmet bize katıldı ve gerçekten bizlerle zorluklar çekip büyük çalışmalar yaptı. Kırım Haber Ajansını açtı. Yani bizim mücadelemizin büyük bir parçası oldu. O da bize karşı gitmesin diye en güzel kızlarımızdan birini ona eş olarak verdik: Gayana Hanım. Neticede güzel kızımız Canike Hanım doğdu.

İşte şükürler olsun, Canike ve Enver Bey bugün sizin en önemli gününüz. Bugün bir aile kuruyorsunuz. Hayat öyle kolay değil. Özellikle bizim savaş içinde olan ülkemizde, işgal altında olan vatanımızda. Ama daima birbirinizi sevecek olursanız, daima birbirinize destek olursanız o zaman zorlukları kolaylıkla atlatırsınız. Sizlere uzun ve mutlu ömürler dilerim. Daima beraber olunuz. Karşılıklı sevginiz hayatınızın sonuna kadar devam etsin. Ve elbette yakın zamanlarda evlerinizde çocuk sesi olsun. Birinci üç çocuğunuz oğlan olsun, ikinci üç çocuğunuz kızlar olsun, ondan sonra ikiz çocuklarınız olsun" ifadelerini kullandı.

RUSYA İLE SAVAŞAN UKRAYNA ORDUSUNA MENSUP KIRIM TATARINDAN TEBRİK MESAJI

Düğün dansının ardından Canike Yüksel'in Kırım Tatarı yakın arkadaşının gönderdiği video gösterildi. Ukrayna ordusuna katılan Kırım Tatar asker, Rus saldırılarına karşı mücadele ettiğini ifade ederek çifte bir ömür mutluluk diledi.

KIRIM TATARLARININ HALK OYUNLARI SERGİLENDİ

Kırım Tatarlarının geleneklerine yer verilen düğünde Kırım Derneği Genel Merkezinin dans ekibi Cıyın Ansambli sahnede boy gösterdi. Genç kızlardan oluşan dans ekibi renkli görüntülere sahne oldu. Düğünde Kırım türkülerinin seslendirilmesi ise misafirler tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Davetliler, ağır ava ve qaytarma oynadı.

 "EVLATLARIMIZ KIRIM'DA BÜYÜSÜN DİYE ÇALIŞIYORUZ"

Kırım Haber Ajansının mikrofonuna konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, "Ruslar Kırım'ı işgal ettikten sonra aktivistlerimizle birlikte Kırım'a girişi yasaklandı. Düğün olacak dediklerinde biraz şaşırdım. Vatan Kırım'da görmeyi isterdik. Ancak şu an işgal altında. Yakında Kırım Yarımadası'nı pisliklerden temizleyeceğiz, vatanımıza döneceğiz. İsteriz ki onlar da evlatlarını kendi vatanlarında büyütsünler. Öyle olması için çalışıyoruz" dedi.

 "VATANIMIZI RUSLARIN ELİNDEN ALACAĞIZ VE ÇOK DÜĞÜN GÖRECEĞİZ"

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Tatar düğünü hakkında sorulan soruyu cevapladı. Umerov, "Kırım Tatar toyunda Türkiye'de bulunuyorum. Meraklı, kalabalık ve iyi geçiyor. Kırım şu anda işgalcilerin elinde. Çok zor durumda yaşıyorlar. Ancak düğünler zor koşullarda da devam ediyor. Düğünler Kırım'da yapılamıyor. Bizler işgalcilerden daha hızlı hareket edeceğiz. Milletimiz yok olmaz ben eminim ki vatanımızı Rusların elinden alacağız ve çok düğün göreceğiz" dedi.

 "SERBEST KIRIM TARİHİNİ YAZMAK NASİP OLSUN"

Öte yandan, düğünde Kırım Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Tatar halkına yönelik açıklamalarda bulundu. Düğünle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Yardımcısı Ceppar, "Aslında Kırım’da bu düğünü yapmayı çok isterdik ama maalesef bugün buradaymış, böyle kısmetmiş. Ben çok heyecanlıyım çünkü, benim Kırım’dan ayrıldığım zamanlardan beri en büyük arzularımdan biri Kırım Tatar düğününe katılmaktı. İşte bugün buradayım. Heyecanlıyım çünkü Kırım’dan çok insan gördüm. İkincisi Canike ve Enver bizim iki güzel genç insanımız. Üniversitede Uluslararası İlişkiler okuyan Canike eminim ki dünyanın beş kıtasını da çok iyi biliyor ama öyle bir dilekte bulunmak istiyorum ki Enver ile el ele serbest Kırım’ın tarihini yazmayı Allah onlara nasip etsin. Eminim ki bu düğündeki herkes Kırım’ın serbest olmasını istiyor.

Üçüncüsü tabii ki Ukrayna’da çok zor zamanlar geçiriyoruz ama biz millet olarak kuruluyoruz ve Ukrayna milleti için Kırım Tatar milletinin tesiri çok büyük. İşte böyle Canike ve Enver gibi gençlerin de Ukrayna tarihine tesir etmesini çok isterim. Çünkü bizim ülkemizin milletimizin geleceği onlar. Bazı milli adetlerimiz var. Mustafa Aga’nın dediği gibi ilk üç çocukları oğlan olsun, sonraki üç çocukları kız olsun sonraki çocukları da ikiz olsun" ifadelerine yer verdi.

 "KIRIM GELENKLERİNİ BURADA GÖSTERMEK İSTEDİK"

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Haber Ajansının kurucusu Gayana Yüksel ajansa verdiği demeçte, "Kızım Canike bugün bir Kırım Tatar damadı Enver'le evleniyor. Aslında biz bu düğünü Kıyiv ve Kırım’da yapmayı planlıyorduk ama Ukrayna’daki malum savaş dolayısıyla bizim 2. vatanımız Türkiye’de yaptık. Burada çok sayıda yaşayan Kırım Tatarı var. Az çok insanlara böyle değişik bir şey yaşatmak istedik. Kırım Tatar düğünlerinin nasıl geçtiğini, bizim adetlerimizin nasıl olduğunu gösterdik. Çok büyük bir umudum var. İnsanlar beğendi çünkü burada düğünler farklı geçiyor. Buraya gelen herkese çok teşekkür bildirmek istiyorum. Bizi çok sevindirdiler, bize çok şeref verdiler ve bu düğünde insanların bulunup oynaması bize destek vermesi bizim için çok büyük şereftir" dedi.

 "KIRIM KURTULDUKTAN SONRA DAHA BÜYÜK TOYLAR OLACAK"

Kırım Haber Ajansı kurucusu, QHA eski Genel Koordinatörü, iş insanı İsmet Yüksel düğünü Kırım'da yapmak istediklerini belirterek, "Vatan Kırım kurtarıldıktan sonra daha büyük toylar yapacağız inşallah. Kırım Tatarlarının geleneklerini buradaki insanlara göstermek istedik. Kırım Tatar toylarının Türkiye'den de geçebileceğini göstermek istedik" ifadelerini kullandı.

"BU DÜĞÜNÜ BAHÇESARAY'DA YAPMAYI ARZU EDERDİK"

TİKA Ukrayna eski Koordinatörü Hacı Bayram Bolat da Kırım Haber Ajansının sorularına yanıt verdi. Bolat, "İsmet dostumun değerli kızı Canike'yi çocukluğundan beri tanıyorum. Düğünü Allah hayırlara vesile kılsın. Bizim kültürümüzde aile temeldir. İnşallah temeli güzel bir aile kurulur. Arzu ederdik ki bu toyu Bahçesaray'da, Hansaray'da, Eski Kırım'da geçirebilseydik. Ancak Ankara'daki düğünde de bütün Kırım Tatar dostları burada. Kendimi Kırım'da bir toydaymışım gibi hissettim. Benim için çok duygusal oldu. Kırım türkülerini dinlemek bambaşka bir duyguydu. En büyük temennimiz Kırım kurtarılınca toylarımızı orada geçirmektir" değerlendirmesini yaptı.

 

Kırım Haber Ajansı olarak, çifte ömür boyu mutluluklar dileriz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.