SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkleri Doğu Türkistan Milli Gününü kutluyor

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2022 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2022 22:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkleri Doğu Türkistan Milli Gününü kutluyor


Doğu Türkistan Türkleri, 12 Kasım 1933 ve 1944’te iki kez bağımsız bir devlet ilan etmişti. Bu nedenle, iki cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü “Doğu Türkistan Milli Günü” olarak kutlanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Uygur diaspora temsilcileri, Doğu Türkistanlılar ve Türkiye'den bazı aktivistler, Doğu Türkistan Milli Günü'nü andı.



Dönemin Mançu rejimine karşı zafer elde eden Doğu Türkistanlılar, 12 Kasım 1933 ve 1944’te iki kez bağımsız bir devlet ilan etmişti. İlanından sonra sadece dört ay ayakta kalabilen Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti 1933 ile ilanından sonra beş yıl hüküm süren Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin (1944) kuruluşlarının yıl dönümü olan 12 Kasım; Doğu Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesinin hatırlanmasında ve Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri ile diğer Türk toplulukları için büyük bir önem taşıyor.



Doğu Türkistan Milli Gününün 89. yıl dönümünde, dünyanın çeşitli yerlerinde Doğu Türkistan bağımsızlığı için mücadele eden Uygur diasporası temsilcileri, Uygur Türkleri ve Türkiye’de yaşayan Türkler, bu tarihi günü Kırım Haber Ajansına özel çektikleri videolarla kutladı. İşte o isimlerden öne çıkan mesajlar:



Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa “Üçüncü defa cumhuriyetimizi ilan etmek için inanç ve ümitle ileriye doğru gidiyoruz” diyerek Doğu Türkistan bağımsızlığı için daha çok mücadele edeceğini vurguladı.



Uygur Hareketi Başkanı Abdulhakim İdris “Doğu Türkistan 1949’da Çin rejimi tarafından tekrar işgal edildi. Doğu Türkistan halkı o günden beri bağımsızlığı için her gün mücadele ediyor” ifadelerini kullanarak Doğu Türkistan halkının bağımsızlığına olan inancını ifade etti.



Dünya Uygur Kurultayı Belin Ofisi Müdürü Gayur Kurban “Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Doğu Türkistanlı kardeşlerim, hepinizin 12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü kutlu olsun” diyerek Uygur diasporasının 12 Kasım Milli Gününü kutladı.



Doğu Türkistan İstiqlal Medya Türkçe Yayın Koordinatörü Muhammed Ali Atayurt “12 Kasım, Doğu Türkistan halkının Çin’in işgalci güçlerine karşı boyun eğmeyeceğini gösterdiği gün” ifadelerini kullanarak soykırımcı Çin rejimine karşı direnen Doğu Türkistan halkının mücadelesine değindi.



Adıyaman Üniversitesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Adil Gürses ise “Merhum Devlet Başkanı Alihan Töre ve Komutan Osman Batur’u saygı, özlem ve rahmetle yad ediyorum” sözleriyle Doğu Türkistan bağımsızlığı için canlarını feda eden önderleri hatırlattı.



Ankara Türk Ocakları Genel Merkezi Gençlik Kollarındaki bir grup genç de Doğu Türkistan Milli Gününü kutlayarak “Doğu Türkistan’daki Çin soykırımına karşı Uygur kardeşlerimizin her daim yanlarında olduğunuzu belirtmek isteriz” dediler ve Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Soykırımına dikkat çektiler.



Norveç’te yaşayan Uygur Türkü Aktivist İhsan Abdülbasit “Bizim tek hedefimiz bağımsız olmamız” mesajını verdi.







En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.