SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahmiçi Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti: Köyün imamı yaşananları QHA’ya anlattı

Bosna Hersek Savaşı’nda Hırvat askerler tarafından 16 Nisan 1993’te Ahmiçi Köyü’nde gerçekleştirilen katliamın üzerinden 31 yıl geçti. Ahmiçi Köyü İmamı Mahir Husic, Kırım Haber Ajansı (QHA) tarafından yayınlanan Muhabbet Sofrası adlı programın sunucusu Muhterem Şahin'e soykırım hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahmiçi Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti: Köyün imamı yaşananları QHA’ya anlattı

Balkanların incisi Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın acısı hafızalardaki yerini koruyor. Hırvat Savunma Konseyinin 16 Nisan 1993’te Vitez şehrinin yakınlarında bulunan Ahmiçi Köyü’ne yönelik katliamı insanlık suçu sayfalarına kaydedildi.

"EN KÜÇÜK ŞEHİT 3 AYLIK BİR BEBEKTİ"

Kırım Haber Ajansı (QHA) tarafından yayınlanan "Muhabbet Sofrası" adlı programın sunucusu, şair-yazar Muhterem Şahin, Bosna Hersek ziyaretinde Ahmiçi Köyü’nü ziyaret etti. Ahmiçi Köyü İmamı Mahir Husic ile röportaj yapan Şahin, bölgede yaşanan soykırımın kanıtlarını bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Katliamda yaşananları bir bir anlatan İmam Husic, 43’ü kadın ve çocuk olmak üzere 116 kişinin katledildiğini anımsattı. Hırvat askerlerin “48 Saat Kül ve Duman” şifresiyle sabah namazının ardından köye saldırdıklarını vurgulayan Husic, en küçük şehidin Naser Sejo isimli 3 aylık bir bebek, en yaşlı şehidin ise 80 yaşındaki Mustafa Aziz olduğunu ifade etti. Ayrıca Husic, Ahmiçi soyismini taşıyan 44 kişinin katliama kurban gittiğini sözlerine ekledi.

Ahmiçi'deki katliamın üzerinden 29 yıl geçti

"HIRVATLAR HALA AYNI DÜŞÜNCEYLE YAŞIYOR"

Husic, katliamın acılarına tanıklık eden Ahmiçi Köyü’ne her sene Türkiye’den ziyaretçilerin geldiğini belirterek, günümüzde 50’si Hırvat olmak üzere 500 kişinin bu köyde yaşamaya devam ettiğini aktardı. Husic, “Hırvatlar normalde selam verir ancak 30 yıl önceki kafa yapısına sahipler. Büyük Hırvatistan hayali ile yaşıyorlar. Savaş çıksa arkadan vuracaklar. Çocukları ayrı okullarda eğitim alıyor, dinleri de dilleri de ayrı” ifadelerini kullandı.

"20 KİŞİ HALA KAYIP!"

İmam Husic, soykırımda hedef haline gelen Ahmiçi Camisi’nin yanında kurulan müzeye dair bilgi verdi. Katliamın hemen ardından öldürülen Müslüman Boşnakların naaşlarının NATO askerleri tarafından fotoğraflanarak kanıtların sergilendiğini aktaran Husic, savunmasız sivillerin toplu mezarlara gömüldüğünü dile getirdi. Husic, “Hala 20 kişi kayıp. Mezardan da çıkarılmadı, nerede oldukları bilinmiyor. Toplu mezarlardan çıkarılan cenazelerin kimliği tespit edildikten sonra namazları kılınıp defnediliyor” dedi.

Bosna Hersek'te Ahmiçi katliamı kurbanları anıldı

AHMİÇİ KATLİAMI

Ahmiçi Katliamı, Bosna Hersek'te yer alan Ahmiçi köyünde Hırvat Savunma Konseyine bağlı birlikler tarafından acımasız bir şekilde tarihe adını yazdırdı. Takvimler 16 Nisan 1993'ü gösterdiğinde Ahmiçi halkına camide yardım yapılacağı duyuruldu. Hırvat askerleri Boşnakların giydiği kıyafetleri kuşanarak halkı camiye topladı. Hırvat askerleri aralarında çocuk, kadın, yaşlı demeden onlarca insanın bulunduğu camide vahşi bir şekilde Boşnak Müslümanların canına kıydı. Korkunç saldırı sonucunda kadın ve çocukların da olduğu 116 kişi acı bir şekilde can verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.