SON DAKİKA
Hava Durumu

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü, şehadetinin 10. yıldönümünde Gazi Üniversitesinde anıldı

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü, Gazi Üniversitesinde, şehadetinin 10. yıldönümünde anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2023 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü, şehadetinin 10. yıldönümünde Gazi Üniversitesinde anıldı

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü, 22 Mayıs 2023 tarihinde şehadetinin 10. yıldönümünde Gazi Üniversitesinde anıldı. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde gerçekleşen anma etkinliğine, katılım yoğundu.

VAYNAKH GENÇLİĞİ BİRLİĞİ ÜYESİ TAYLAN HAN, MEDET ÖNLÜ’YÜ ANLATTI

Anma etkinliğinin ilk konuşması Vaynakh Gençliği Birliği Üyesi Taylan Han tarafından gerçekleştirildi. Taylan Han, Medet Önlü'nün şehadetine kadar Çeçenya'da yaşananları anlattı. Taylan Han, Medet Önlü'nün şehadetinin Çeçen halkı için ne anlam ifade ettiğine işaret ederken, şehadetinin ardından yaşanan sürecin de altını çizdi.

ALİ VİSKHADZHIEV: BÜYÜK BİR DAVANIN, BÜYÜK BİR NEFERİ

Çeçen ve Kafkas Muhacirleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAFKASDER) Başkanı Ali Viskhadzhıev, Medet Önlü ile tanıştığı 2008 yılından itibaren Kuzey Kafkas halklarının davasında yaşadıklarını anlattı. Viskhadzhıev Medet Önlü için "Büyük bir davanın, büyük bir neferidir" dedi. Ali Viskhadzhıev, Medet Önlü'nün davanın önemli bir önderi olduğunu ifade etti.

ABDULHAKİM ŞAPTUKAYEV, MEDET ÖNLÜ’NÜN DAVASINDAN VAZGEÇMEDİĞİNİ ANLATTI

Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Medet Önlü'nün Çeçen davası için önemini vurguladı. Şaptukayev, Çeçen kültüründe kahramanlığa dikkat çekerken, Medet Önlü'nün davasından vazgeçmediğini; mücadeleye sonuna kadar devam ettiğini söyledi. Şaptukayev, Medet Önlü'nün değerini ortaya çıkaran durumun Önlü’nün kritik anlarda faaliyet yürütmesi olduğunun altını çizdi. Abdulhakim Şaptukayev, “Medet’in oluşturduğu yol kıymetlidir. Bu dava devam ettikçe, Medet de liderlerimizin yanında yerini alacak” dedi.

KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MURAT ÖZDEN, MEDET ÖNLÜ CİNAYETİNİN DAVA SÜRECİNİ ANLATTI

Medet Önlü’nün şehadet yıl dönümünde yapılan anım programında, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özden konuşma gerçekleştirdi. Özden konuşmasında Medet Önlü’nün şehadetinin ardından yaşanan dava sürecine işaret ederken, derneklerin dava sürecinde yürüttüğü yoğun faaliyetleri anlattı. Murat Özden, kendisinin de sürece dahil olduğu dönemde davanın takip edildiğini ifade etti. Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Özden, Medet Önlü’nün katillerinin eninde sonunda bulunacağını ifade etti.

KENAN KAPLAN: BİR KİŞİYE ÇEÇEN DEMEK İÇİN NE DEMEK GEREKİYORSA, ONLARA SAHİPTİ

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, Medet Önlü’nün şehadet yıldönümünde konuşma gerçekleştirdi. Kenan Kaplan Medet Önlü için, “Bir kişiye Çeçen demek için ne demek gerekiyorsa, onlara sahipti. Gerçek bir Çeçen’di” dedi. Kaplan, Medet Önlü'nün dava adamı olduğunu ve bu yüzden hayatını ortaya koyduğunu söyledi. Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri, Medet Önlü’nün tek davasının bağımsız Çeçenya olduğunun da altını çizdi.

MEDET ÖNLÜ’NÜN HAYATINI ANLATAN MİNİ BELGESEL GÖSTERİLDİ

Medet Önlü’nün şehadet yıl dönümünde düzenlenen anım programında Önlü’nün hayatını anlatan bir mini belgesel gösterildi. Mini belgeselde, Medet Önlü’nün konuşmaları gösterilirken, bağımsız Çeçenya davasındaki payı gözler önüne serildi.

SÜRGÜNDEKİ ÇEÇEN İÇKERYA CUMHURİYETİ BAŞBAKANI AHMED ZAKAYEV: MEDET ÖNLÜ SAF BİR ÇEÇEN

Program kapsamında Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, Medet Önlü’nün şehadet yıl dönümünde video mesaj yayınladı. Zakayev, Medet Önlü’nün gerçek bir dava adamı ve “Saf bir Çeçen” olduğunu söyledi. Ahmed Zakayev, Medet Önlü’nün başka bir memlekette doğmasına rağmen, sanki vatanı Çeçenya’da doğmuş onun doğasında yoğrulmuş gibi bir karaktere sahip olduğunu vurguladı.

RAFİS KAŞAPOV, ŞEHADETİNİN YIL DÖNÜMÜNDE ÖNLÜ’YÜ ANDI

Sürgündeki Tataristan Hükumetinin Başbakanı Rafis Kaşapov, Medet Önlü’nün şehadetinin yıl dönümünde mektup yolladı. Kaşapov, Tataristan ve Çeçenya’nın kaderinin aynı olduğunun altını çizdi. Rusya Federasyonu’na bağlı olmayan ve bunu kabul etmeyen iki halk olduğunu vurguladı. Kaşapov, Medet Önlü’nün bu dava uğrunda mücadele ettiğini ve bu dava uğrunda hayatını kaybettiğini söyledi.

MEDET ÖNLÜ, MUHSİN YAZICIOĞLU İLİŞKİSİ ANLATILDI

Gönüllerde Birlik Vakfı Başkanı Mahir Damatlar ve siyasetçi Hakkı Öznur, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü’nün Muhsin Yazıcıoğlu ile olan ilişkisini anlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.