SON DAKİKA
Hava Durumu

Ruslardan Türkiye’ye sığınan Çeçenlere kirli komplo!

Rusya, Türkiye’ye sığınan muhacir Çeçenleri daima hedef almayı sürdürüyor. Yaşanan süreçte mağdur olan Çeçenlerin avukatlarından Tuğrul Keçeci, süreç hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ruslardan Türkiye’ye sığınan Çeçenlere kirli komplo!

Kürşad İsmayıl/ QHA Ankara

Çeçen-Rus Savaşları ve otoriter Rus rejiminin insanlık dışı muameleleri nedeniyle çok sayıda Kafkasyalı muhacir geçmişten günümüze Türkiye’ye sığınmıştı. Rusya, Türkiye’ye sığınan mağdur Çeçenleri daima hedef almayı sürdürüyor.

Yaşanan süreçte mağdur olan Çeçenlerin avukatlarından Tuğrul Keçeci, süreç hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de ikamet eden Çeçen ailelerin Rusya’nın manipülatif siyaseti ve insan onurunu hiçe sayan tutumları sebebiyle zor günler geçirdiğini kaydeden Av. Tuğrul Keçeci, uluslararası koruma başvurusunda bulunan Çeçenlerin, Rusya’nın kasıtlı olarak yanlış istihbarat paylaşması sonucunda Türkiye ile kardeş halkları karşı karşıya getirme stratejisinin sonuçlarını yaşadığını belirtti.

Rusya’nın yanlış istihbarat paylaşarak Türkiye’yi yanıltması sebebiyle Türkiye’deki Çeçenlerin temel hukuki haklarını kullanmakta zorluk yaşadığı söyleyen Keçeci, Rus yalanlarının Çeçenlerin gerekçesiz olarak geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altına alınmalarına neden olduğunu ve söz konusu kişilerin hiçbir adlî vakaya karışmamış olduğuna dikkat çekti.

Av. Keçeci, Rus yalanlarıyla mağdur edilen A.A.’nın geri gönderme merkezinden bir Azerbaycan vatandaşı aracılığıyla gönderdiği mektupla mağdurenin Şanlıurfa’da tutulduğunun anlaşılmasının ardından Türk kamuoyunun baskısı neticesiyle Erzurum’a gönderildiği bilgisinin Türkiye’de bulunan Çeçenlerin Rus yalanları yüzünden yaşadıklarına örnek olarak gösterilebileceğini kaydetti.

Avukat konuya ilişkin olarak, “Bu ve bunun gibi son 2 haftada 30 kişi Geri Gönderme Merkezlerine alınmış ve şu an nerede oldukları bilinmemektedir. Talep edilmesi halinde bu kişilerin bilgileri yetkililerle ivedilikle paylaşarak çözüm yolları bulmak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Aralarında özgür ve bağımsız Çeçenistan için Ruslara karşı verilen mücadelenin sembol ismi Cahar Dudayev’in Türkiye’ye sığınan yeğeni Mansur Dudayev’in de bulunduğu yaklaşık 30 kadar Çeçenin, Rus yalanları sebebiyle benzer şekillerde mağdur edilmiş durumdayken, Türk devlet bürokrasisinin araya girmesiyle yanlış anlaşılmadan dönüldüğü belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce de mevzuatın düzeltilmesi ve Çeçenlerin de istisnai duruma alınması için açıklamalarda bulunmuştu. Ortaya çıkan aksaklık sonrasında da olaya müdahale eden Türk bürokrasisi, Dudayev ailesi üyesinin geri gönderme merkezinden çıkarılması emrini verdi.

Söz konusu 30 kişinin olası Rusya Federasyonu’na iade edilmeleri durumu, insanlık dışı işkencelere maruz bırakılarak katledilebilecekleri endişelerini beraberinde getiriyor. Rusya’nın, Çeçen millî mücadelesi taraftarlarını fiili olarak “vatansızlaştırma” yöntemi insan hakları açısından Stalin dönemi Sovyetler Birliği’nin mağdurlarına yönelik gerçekleştirdiği hukuki saldırıları hatırlatıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.