SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahıska Türkleri Türkiye'de, yeni evlerinde

Ukrayna'dan 2 kafile halinde Türkiye'ye gelen 347 Ahıska Türkünü, Erzincan’da karanfillerle karşılayan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Asıl vatanınıza hoşgeldiniz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2015 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2015 23:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahıska Türkleri Türkiye'de, yeni evlerinde

Ukrayna'da Rus ayrılıkçılar ve Ukrayna güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan Ahıska Türkleri, 2 kafile halinde Kiev’den kalkan uçaklarla Erzincan’a getirildi. Ahıska Türkleri için düzenlenen karşılama töreninde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Ak Parti Erzincan Milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, Belediye Başkanı Ahmet Sazlı hazır bulundu.

Sevinç gözyaşları döktüler

Ahıska Türkleri THY’ye ait uçaktan inerken alkışlarla karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçtiklerini kaydeden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Erzincan Havalimanına inen Ahıska Türklerine karanfil verdi. Ahıska Türkleri, vatanlarına geldikleri için çok mutlu olduklarını anlatırken, sevinç gözyaşı döktüler. Gümrük işlemlerinin ardından Ahıskalı Türkler onuruna Belediye Mehteran Ekibi, bir gösteri yaptı. Ahıskalılar, Türk Bayraklarını sallayarak gösteriyi izledi.  

Erzincan, Üzümlü'de yaşayacaklar

Dün akşam saatlerinde 2 uçakla Ahıska Türkü 347 fertten oluşan 90 ailenin geldiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ahıskalı Türklerin, Erzincan’ın Üzümlü Bucağındaki TOKİ konutlarında iskan edileceğini kaydederek, "Ahıska Türklerinin geçmişte yaşadıkları sıkıntıları, zulümleri, sürgünleri biliyorsunuz. O yüzden ensar ve muhacir anlayışıyla bütün bu kardeşlerimize en iyi şekilde kucağınızı açacağınıza inanıyorum" diye konuştu.  

"Türkiye kardeşlerine sahip çıktı, sahip çıkacak "

Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türklerine sahip çıktığını vurgulayan Akdoğan, "Asıl vatanınıza hoşgeldiniz" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Ahıskalı soydaşlarımızla 1800'lü yıllardan itibaren aramıza sınırlar girdi. Ama gönüllerimizin arasına hiçbir mesafe girmedi. Ahıska, Gürcistan’da aslında yakın bir bölge. Büyük acılar yaşadılar. 1944 yılında 2. Dünya savaşının yaşandığı trajedide Ahıskalı kardeşlerimiz, soydaşlarımız trenlerle bir bilinmeze doğru gönderildiler.

120 bin kişi trenlere dolduruldu. Nereye gittikleri belli değildi. Kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savruldular. Evet bugün dünyanın 9 ülkesinde yaşıyorlar. İkinci büyük trajedi 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler Ahıskalı kardeşlerimiz oldu. Yine sürgün edildiler. Yine cefa çektiler. Evet, Türkiye yarım asır çerisinde iki defa yerlerinden edilen kardeşlerine sahip çıktı, sahip çıkacak. 1992 yılında başka hiçbir topluluk için yapılmayanı yaptı. Ahıska Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve iskanına dair kanun kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türklerine sahip çıkmıştır."

"Aralıklarla Ahıskalılar Erzincan'a gelecek"

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, 9 ülkede Ahıskalı bulunduğunu, bugünün tarihi bir gün olduğunu kaydederek, 3 kere sürgün edilmelerine karşın Ahıskalıların dilini, dinini, örf ve adetlerini unutmadıklarını ifade etti.

Burada yapılan konuşmalarda 500 aile ve 3 bin kişiden oluşan Ahıska Türklerinin, Üzümlü ve Geyikli’de yaptırılan 580 TOKİ konutunda iskan edileceğini, ilk iki kafilenin ardından aralıklarla Ahıskalıların, Erzincan’a geleceği açıklandı. 

Ahıska Türkleri yeni evlerinde 

Törende Bakan Akdoğan ve protokol üyeleri tarafından Ahıska Türklerine temsili olarak 5 evin anahtarı verildi. Karşılama ve konuşmaların ardından Üzümlü ilçesindeki TOKİ konutlarına geçen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ailelerin kalacağı evleri denetledi ve yerleşen ailelerle sohbet etti. Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın eşlik ettiği aileler, yeni evlerini görünce büyük mutluluk yaşadı.

Akdoğan konuşmasının ardından Ahıska Türkü ailelere, Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan ve kendileri için eşyalı bir şekilde hazırlanan dairelerin anahtarlarını dağıttı. Törenin ardından aileler, evlerine götürülerek yerleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.