SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya "süper sıtma" tehdidi altında

Güneydoğu Asya'da, antibiyotiklere ve diğer ilaçlara dirençli yeni bir tür sıtma mikrobunun hızla yayıldığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 22:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 22:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya "süper sıtma" tehdidi altında

Güneydoğu Asya'da, antibiyotiklere ve diğer ilaçlara dirençli yeni bir tür sıtma mikrobunun hızla yayıldığı bildirildi. Bilim insanları, "süper sıtma" olarak adlandırılan mikrobun ilk defa 2007 yılında Kamboçya'da görüldüğünü fakat bu yıl itibarıyla Tayland, Laos ve Vietnam'ın güney bölgelerinde de yayılmaya başladığını ifade ettiler. 

Geçtiğimiz Perşembe günü, alanının önde gelen kaynaklarından biri olan Lancet Bulaşıcı Hastalıklar Dergisi'nde yayınlanan araştırmada, süper sıtma mikrobunun, sivrisinek tarafından taşınan hastalıklar arasında kontrolü ve bertarafı en zor tehdit olduğu aktarıldı. Araştırmanın yazarlarından Nicholas White, Hindistan ve Afrika gibi halihazırda sıtma oranının yüksek olduğu bölgelere yayılmadan önce süper sıtmanın ilaca direncinin kırılmasının toplum sağlığı açısından şart olduğunu belirtti. White ayrıca, "Artemisine (sıtma ilacı) dayanıklı mikropları ortadan kaldırmak için sürdürdüğümüz yarışı kaybediyoruz. " şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre sıtma, dünyadaki en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biri olma özelliğini taşıyor. Başta çocuklar olmak üzere, dünya nüfusunun yarısından fazlası enfeksiyon riski altında bulunduğu kaydediliyor. Son bilimsel gelişmelerle birlikte, sivrisineklerle taşınan hastalıklardan dolayı hayatını kaybeden insan sayısında belirgin bir düşüş yaşansa da, halen her yıl 420 binden fazla insan bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

Öte yandan söz konusu antibiyotiğe dirençli sıtma salgını tehlikesinin küresel sağlık güvenliği için ilk olmadığı, 1950'li ve 60'lı yıllarda Güneydoğu Asya'da ortaya çıkan ve daha sonra Afrika ve Hindistan'a yayılan sıtma salgınında milyonlarca insan hayatını kaybettiği aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.