SON DAKİKA
Hava Durumu

İlmi Ümerov'un kardeşi Bekir Ümerov gözaltına alındı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da silahlı Rus kolluk kuvvetleri Kırım Tatar aktivist Bekir Ümerov’u gözaltına aldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2017 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2017 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlmi Ümerov'un kardeşi Bekir Ümerov gözaltına alındı

Bugün 20 Ağustos'ta Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Rus kolluk kuvvetlerinin, Kırım Tatarlarının 1987 yılında Moskova’da yaptığı toplu mitinglerin 30. yıl dönümü vesilesiyle düzenlediği anma etkinlilerinin gerçekleştirilmesi planlanan bölgeyi bloke ettiği, bir aktivistin gözaltına alındığı bildirildi.





Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, yüzlerinde maske olan onlarca silahlı kişinin, Ak Kaya (Belaya Skala) köyünde “Kovboy” adlı tatil tesisine girişi kapattığını bildirdi. Rus işgalciler yaptıklarının gerekçesi olarak güya tesiste “gizli silah bulunduğunu” ileri sürdü.





Refat Çubarov, “Bilindiği gibi bugün saat 12.00’da Kırım’ın tarihi ve manzaralı yerlerinden Ak Kaya yakınında bulunan Kovboy tatil tesisinde, Kırım Tatarlarının Moskova’da 1987 yılında toplu mitingler düzenlemesinin 30. yıl dönümü vesilesiyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ama Rus işgalciler geçici olarak işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar milli hareketinin önemli aşamalarından birini anmak için yapılacak bu yurt sever etkinliğin düzenlenmesini önlemeye karar verdi” diye kaydetti.
 
Ayrıca işgalciler etkinlik organizatörlerinden olan Kırım Tatar milli hareketi aktivisti, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un kardeşi Bekir Ümerov’u gözaltına aldı.
 

Son verilere göre işgalcilerin tüm engellerine, yasaklarına ve bölgenin kuşatılmasına rağmen Kırım Tatarları anma etkinliğini başlattı.
 

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un kızı Ayşe Ümerova, “Her şeye rağmen bayraklarımız dalgalanıyor, yaşlılarımız dua okumaya başladı” diye kaydetti.





144744



Bekir Ümerov'un Kırım Tatar milli hareketinin bilinen simalarından olduğu, Sovyetler Birliği zamanında hapiste yattığı biliniyor. Daha önce kendisi QHA'ya, Sovyet döneminde yaşadığı baskıları ve Kırım Tatar milli mücadelesi için yapılanları aktarmış, anlattıkları iki bölümlük bir yazı dizisi halinde yayınlanmıştı. Yazının (Milli Harekette Bir Kırım Tatar Ailesi) birinci ve ikinci bölümlerini bu bağlantılardan okuyabilirsiniz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.