SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye’de düşürülen Rus savaş uçağının kara kutusunun deşifresi başladı

Deşifreye ilişkin detaylar açıklanmadı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2015 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2015 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye’de düşürülen Rus savaş uçağının kara kutusunun deşifresi başladı

Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Kasım tarihinde Türkiye hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen SU-24M Rus bombardıman uçağının kara kutusunun deşifre prosedürünün başladığını açıkladı.

Söz konusu bilginin yayınlandığı Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde, olaya ilişkin detaylar belirtilmedi.

Kara kutunun deşifresi kamuya açık bir şekilde yapılacak.

Rusya Hava Kuvvetleri Başkan Yardımcısı Sergey Dronov, SU-24M Rus bombardıman uçağının kara kutusunu açma ve deşifre işlemlerinin açık bir şekilde yapılacağını bildirdi.

Dronov, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın talimatı üzerine kara kutunun açılış ve deşifre prosedürü hem Rusya hem de uluslararası toplum için mümkün olduğunca açık bir şekilde yapılacak” dedi.

Hava Kuvvetleri yetkilisi, kara kutunun hasar gördüğünü, bundan dolayı deşifre işlemlerinin özel cihazların kullanımı ile gerçekleşeceğini belirtti. Şimdiye kadar kara kutu ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığını ve cihazın bulunduğu durumda kaldığı ifade edildi.

Dronov, Rus uçağı düşürme olayının araştırmasına Çinli ve İngiliz uzmanların da katılacağını açıkladı. “Prosedürün mümkün olduğunca açık ve şeffaf olması için biz, 14 ülkenin uzmanlarını davet ettik” diyen Dronov, İngiltere ve Çin dışındaki diğer ülkelerden ret cevaplarının geldiğini söyledi.

Daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus savaş uçağının kara kutusunu Putin'e göstermiş, Putin de kara kutunun uluslararası uzmanların katılımıyla deşifre edilmesi talimatı vermişti.

Putin'in baskın çıkmak amacıyla uçağın düşürülmesini ön plana çıkartıp Türkiye'nin hava sahası ihlalini görmezden gelirken, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri de Türkiye'nin açıklamasını teyit etmişken, kara kutu araştırmasının siyasi bir oyalama manevrası olduğu açık bir şekilde görülmekte.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.