SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'da kapatılan Uygurca eğitim okulları toplama kampı oldu

Doğu Türkistan'da kapatılan anadilde eğitim veren okullar, toplama kampına dönüştürülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2018 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2018 17:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'da kapatılan Uygurca eğitim okulları toplama kampı oldu

Çin yönetimi altındaki Doğu Türkistan'da kapatılmış olan ve daha önce Uygurca ve Kazakça eğitim veren okulların toplama kampına dönüştürüldüğü öğrenildi. Doğu Türkistan'ın kuzey batısında yer alan Gulca şehrindeki tüm yerel dilde eğitim veren okullar bu uygulamaya tabi tutuldu.

İli Kazak Otonom Bölgesi adı altında bulunan Gulca şehrinin Künes ilçesinde, Uygurca eğitim veren bir orta okulun "politik eğitim merkezine" çevrildiği bizzat yerel yetkililer tarafından onaylandı. Tüm Gulca bölgesindeki yerel okulların toplama kampına dönüştüğü vurgulanıyor. 

Bölgedeki var olan hapishanelerin ve inşa edilen toplama kamplarının yetersizliği nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildiği iddia edildi. Doğu Türkistan genelinde toplama kamplarının yetersiz kaldığı yönünde raporlar bulunuyor.

 

TOPLAMA KAMPINA GÖNDERİLENLERİN EVİNE, ÇİNLİ MEMUR YERLEŞTİRİLİYOR

Bir diğer iddia ise toplama kampına gönderilenlerin evlerine zorunlu olarak Çinli memurların gönderildiği yönünde. İddiaya göre Çinli memurlar Uygurların evlerinde kalarak çocuklara Çince ve siyasi eğitim veriyor. Çin yönetiminin zorunlu evlilik dayatmalarının da olduğu iddia ediliyor. 

Doğu Türkistan'da "yeniden eğitim kampları" adı altında "potansiyel suçlu" olarak görülen Uygurlar ve Kazaklar toplama kamplarına götürülüyor. Toplama kamplarına götürülen insanlarda aranan kriterler ise sakal bırakmak, namaz kılmak, oruç tutmak gibi en temel dini faaliyetler olarak belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.