SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük'te Kürt bayrağına Irak mahkemesinden iptal kararı

Kerkük İl Meclisi'nde alınan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının Kerkük'te kullanılması kararı yapılan itirazlar sonucu iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2017 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2017 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük'te Kürt bayrağına Irak mahkemesinden iptal kararı

Kerkük İl Meclisi'nde alınan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının Kerkük'te kullanılması kararı yapılan itirazlar sonucu iptal edildi. Kerkük şehri DAEŞ tehditi bahanesi ile 2015'ten beri Peşmerge işgali altındaydı. Kerkük İl  Meclisi'nde Türkmen ve Arap üyelerin boykotu sırasında kabul edilen Kerkük'te IKBY bayrağının resmi kuruluşlarda kentin önemli noktalarda kullanılması kararı Irak İdari Mahkemesi tarafından iptal edildi.



158422



30 Mart 2017'de alınan karar Türkmenler ve Araplar tarafından anayasaya aykırı görülerek üst mahkemelere taşınmıştı. İdari mahkeme "Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebivar Talabani tarafından 30 Mart 2017'de imzalanan, kentteki hükümet binaları üzerinde Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının göndere çekilmesi kararı anayasaya aykırıdır." şeklinde bir yazılı açıklama ile kararı iptal etti.



Kerkük 2005'te hazırlanan anayasaya göre IKBY sınırları içerisinde bulunmuyor. İdari olarak özel bir statüye sahip. Şehirde karar sonrası Türkmenler ile Kürtler arasındaki tansiyon yükselmişti. Ayrıca Eylül ayında Mesut Barzani tarafından yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumu öncesi yapılan bu hamle bir hazırlık mahiyetinde görülmüştü.



Kararı Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi resmi sosyal medya hesabında "IRAK MAHKEMESİNDEN BAYRAK KARARI- Kerkük İl Meclisi IKBY bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili İdari Mahkame kararı red etti." şeklinde duyurdu. Erşat Salihi, daha sonra Irak Türkmen Cephesi yöneticilerinden Selahattin milletvekili ve Irak Meclisi Güvenlik Komisyonu üyesi Niyazi Mimaroğlu ile yaptığı açıklamada ise şu sözleri kaydetti: "Bugün Bağdat İdari Mahkemesi'nin kararına göre Kerkük'te kamu binaları üzerinde Kürdistan bayrağının kullanılması reddedildi. Bu bizim için bir zaferdir. Ancak artık Irak hükümetinin bunu uygulaması gerekmektedir. Uygulamazlar ise bizim diğer ülkelerle irtibata geçmemizi kınamasınlar."



158351



Niyazi Mimaroğlu da: "Bizim ilk adımımız parlamentoda başladı. İmzaları topladık. Mahkemeye başvurma kararı aldık. Parlamentonun kararıyla örtüştü mahkemenin kararı da. Kürtlerin bayrağına karşı değiliz ancak IKYB dahilinde kullanabilirler, Kerkük'te Tuzhurmatu'da bu durum mahkemenin kararı ile de yasaklandı. Bizi kimse yalnız görmesin" ifadelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.