SON DAKİKA
Hava Durumu

Mirziyoyev’in çağrısından sonra vatana dönünce gözaltına alındı

Son 2 yıldır Türkiye’de ikamet eden ve geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Mirziyoyev’in yurt dışındaki Özbeklere yaptığı “vatana dönün” çağrısı üzerine Özbekistan’a dönen muhalif yazar Nurillo Otahonov, havaalanında gözaltına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mirziyoyev’in çağrısından sonra vatana dönünce gözaltına alındı

Son 2 yıldır Türkiye’de yaşayan ve Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat  Mirziyoyev’in ABD ziyareti sırasında yurt dışındaki Özbeklere vatana dönün” çağrısı yapmasından sonra, 26 Eylül günü vatana dönen 63 yaşındaki muhalif Özbek yazar Nurillo Otahonov vatana ayak basar basmaz gözaltına alındı.



Reuters haber ajansının, yazarın eşi Gülnara Otahonova’ya atıfla verdiği habere göre, Otahonov, Taşent’te uçaktan inerken kolluk kuvvetleri görevlileri tarafından gözaltına alındı. Gülnara Otahonova, uçaktan inen eşine kelepçe takılarak polis şubesine götürüldüğünü bildirdi. Polis görevlilerinin, yazarı gözaltına alma nedeni ve götürüleceği yer hakkında bilgi vermediği ifade edilirken, yakınlarına yazarla konuşmasına da izin verilmediği iddia edildi.



Nurillo Otahonov, Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat  Mirziyoyev’in ABD ziyareti sırasında yurt dışındaki Özbeklere “vatana dönün” çağrısı yapmasından sonra Özbekistan’a dönme kararı alan ilk Özbek muhalif oldu.





Özbekistan’a dönmeden bir gün önce, 25 Eylül’de Ozodlik Radyosu’na konuşan yazar, yakın geçmişte birkaç bin Özbekistan vatandaşının “kara listeden” çıkarılması nedeniyle vatana dönme kararı aldığını belirtti.





Otahonov, Türkiye’ye 2 yıl önce Ferfir yayınevinin daveti üzerine kitabının tanıtımı ve okurlarla görüşmek için geldi. Fakat etkinlik ertelenince, Türkiye’de bir süre daha kalmak zorunda kalan Otahonov, bu süre içinde bağımsızlık döneminde Özbekistan’ın gelişimini eleştirdiği “Bu Günler” isimli kitabını yayınladı. 



158909



Söz konusu kitabın çıkmasından sonra Özbekistan yönetimi ile sorunlar yaşamaya başladığını söyleyen yazar, Özbekistan’da kitabının yasak kitaplar listesine dahil edildiğini belirtti.



Bu nedenle "arkadaşlarım bana bir süre Özbekistan’a dönmemem konusunda tavsiyede bulundu” diyen yazarın kendisi de gizli servislerin “kara listesine" alınmıştı.



 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.