SON DAKİKA
Hava Durumu

Mirziyoyev: Yargıyı eski sistemin çöplüğünden temizleyeceğiz

Özbekistan'ın yeni ve reformcu devlet başkanı Şevvkat Mirziyoyev bu kez Özbekistan'daki yargı sisteminin yolsuzluklarına parmak bastı. Mirziyoyev savcıların ülkedeki en büyük hırsızlar olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2017 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2017 07:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mirziyoyev: Yargıyı eski sistemin çöplüğünden temizleyeceğiz

Özbekistan'ın yeni ve reformcu devlet başkanı Şevket Mirziyoyev bu kez Özbekistan'daki yargı sisteminin yolsuzluklarına parmak bastı. Mirziyoyev savcıların ülkedeki en büyük hırsızlar olduğunu belirtti. 2 Ağustos'ta yaptığı video konferansta savcılar ve yargı sistemi hakkında ağır eleştirilerde bulundu.



Şevket Mirziyoyev'in savcıları "en büyük hırsızlar" ve "eski sistemin çöpleri" olarak nitelendirdiği konuşmasının devamı şöyle aktarıldı: "Eğer dünya görüşünüzü değiştirmezseniz, yarın her şey için çok geç olacak. Bunu bilin. Ben hala davranışlarınızı beğenmiyorum. Yalnız kalacaksınız. Şimdiden birçoğunuzu kovdum. Açık konuşalım savcılardan hoşlanmıyorum. Nedeni sorarasanız cevabınızı veririm. Birçok şehir ve bölgenin hakimliğini yaptım. Savcıların davranışlarını birinci elden gözlemledim.  Ben bir insanın savcı olduktan sonraki halini iyi bilirim. Yürüyüşleri bile değişir. Kabalaşırlar. Halktan uzaklaşırlar."



 156809



Mirziyoyev ayrıca savcılık görevlilerinin aynı eski Kerimov sisteminin çöplüğünden geldiğini aktararak onlar için de zamanın dolduğunu aktardı. "Biz yeni bir başsavcı atadık. Eski çöplerin %80'ini değiştirdik. Hala ayıklanacaklar var. Biz savcılığın samimiyetle insanlarımızın sorunları ile ilgilenmesini istiyoruz. O zaman her şey yoluna girer. Savcılarımız ancak halkın sorunları giderildiğinde rahat bir yaşam sürebilir. Baksanıza şunların evlerine, arabalarına... Atom reaktörü mü icat ettiler. Aralarındaki birkaç aptal soyadını doğru yazmayı bile beceremez. Allah'a şükür bütün problerden haberdarım. Bu sorunu çözeceğim. Bizim için halkımızdan başka otorite olamaz.



 156709



Şevket Mirziyoyev, göreve geldiği günden beri reformcu bir profil çiziyor. Halk ile arasına mesafe koyan Kerimov yönetiminin baskıcı tavrının aksine toplumla devlet arasındaki ilişkiyi rehabilite etmek için uğraşlar verdi. Toplumun dini hassasiyetlerine yapıcı yaklaşan Mirziyoyev, daha önce sokaklarda yasaklanan iftar yemeğini kendisi büyük bir restoranda verdi. Birçok dini alim ve imamı davet etti. Daha sonra 4,000 dolayında Kerimov döneminde kara listeye alınan ve her türlü sosyal hizmetten mahrum bırakılan insanları rehabilite etme ve topluma geri kazandırma projesi başlattı.



Ayrıca Batı basınını tekrar ülkeye çağıran Mirziyoyev, "BBC Uzbek"in ülkeye dönüşüne izin verdi. Uluslarası insan hakları örgütlerinin tekrar ülkede ofis açmalarının önünü açtı. Türkiye ile olan ilişkileri 20 sene sonra yeniden canlandırmak için yapıcı adımlar attı. Daha önce Kerimov yönetimi tarafından el konulan Türk şirketlerinin mallarını ve sermayelerini iade etti. Diğer ülkelerle de benzer sorunların giderilmesi için yapıcı adımlar attı. Bölgede tehditkar bir pozisyon oynamaktan vazgeçip yapıcı adımlar atan Mirziyoyev, dış politikada büyük mesafe kat etti. Tacikistan ile uzun yıllardır savaş sebebi olarak görülen su ve hidroelektirik çerçevesindeki gerilimler "kazan-kazan" politikasına oturtuldu.



157312



İslam Kerimov'un ölümünün birinci yılına yaklaşırken devlet televizyonlarında Kerimov dönemini eleştiren yorumlar yayınlanmaya başladı. Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'nın tutuklanması da bunun en somut örneği olarak belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.