SON DAKİKA
Hava Durumu

Mısır 12 Uygur Türk'ünü serbest bıraktı

Mısır'da aylardır tutuklu olan, sayısı 150'ye yakın Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazak öğrencilerden 12'si serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2017 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2017 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mısır 12 Uygur Türk'ünü serbest bıraktı

Mısır'da aylardır tutuklu olan 150'ye yakın Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazak öğrencilerden 12'si serbest bırakıldı. Serbest bırakılma işleminin geçtiğimiz Cuma günü (8 Eylül) gerçekleştiği öğrenildi. 

Anadolu Ajansı'na bilgi veren İnsan Hakları Savunucusu Avukat İzzet Ganim, Ezher Üniversitesi öğrencisi 12 Uygur'un serbest bırakıldığını aktarırken, 113 öğrencinin hala Kahire'de tutuklu olarak bekletildiğini aktardı. Ganim "Öğrenciler ,hiç bir suçlama belirtilmeksizin gözaltındalar. Ayrıca ülkede bulunmaları tamamen yasal koşullarda gerçekleşiyordu." dedi. Ganim, tutuklamaların Kahire'deki Çin Büyükelçiliği tarafından yapılan yönlendirmelerle yapıldığını aktardı. Ganim ayrıca 23 Eylül'de başlayacak eğitim dönemi öncesi yeni bir serbest bırakılma süreci yaşanabileceğini aktardı. 

İzzet Ganim 16 Temmuz'dan beri Muhtar Ruzi Mümin isimli öğrencinin, gözaltına alındıktan sonra kaybolduğunu aktardı. Bu öğrencinin kayıp olduğu hakkında yerel savcı Nabil Sadık'a da bilgi verildiği belirtildi.

Geçen yıl Eylül ayında Mısır ve Çin çeşitli güvenlik konularında anlaşmalar imzalamıştı. Bunun akabinde Çin, Mısır'ı Doğu Türkistanlı öğrenciler hakkında baskı altına aldı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Ürümçi katliamının yıldönümünün hemen öncesinde 150 ila 200 arasındaki Doğu Türkistanlı öğrenci Kahire'de ve Mısır'ın çeşitli şehirlerinde tutuklanmıştı. Bu tutuklamaların arkasında Çin hükümetinin olduğu belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.