SON DAKİKA
Hava Durumu

Nogay Şair Kadriye Temirbulatova Ankara'da anıldı

Nogay Türkleri’nin son yüzyılda yetiştirdiği ünlü şairlerden biri olan ve erken yaşta hayata veda eden Kadriye Temirbulatova için Ankara TÜRKSOY Genel Merkezinde anma günü düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2019 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2019 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nogay Şair Kadriye Temirbulatova Ankara'da anıldı

Nogay Türkleri’nin son yüzyıldaki yetiştirdiği ünlü şairlerinden biri olan ve erken yaşta hayata veda eden Kadriye Temirbulatova’nın doğumunun 70.yılı vesilesiyle, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından hazırlanan "Türk Dünyasının Öncüleri-Kadriye Temirbulatova" isimli program düzenlendi. 

Düzenlenen anma programı TÜRKSOY’un Ankara'daki binasında 24 Ocak günü gerçekleşti. Programda, Nogayların ana vatanı olan Dağıstan Cumhuriyeti'ne bağlı Terekli Mektep'te doğan Temirbulatova’nın hayatı, felsefesi, şiirleri ve bugüne yansımaları konuşuldu. Ayrıca konferansta Kadriye Temirbulatova ile ilgili bir de belgesel gösterimi tertip edildi.

Programa; Tacikistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Musa Yıldız, Türkmenistan Büyükelçiliği 3. Katibi, Milli Düşünce Merkezi Başkanı Sadi Somuncuoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. 

PROGRAMA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ

Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof.Dr. Düsein Kaseinov, Türk Dünyası'nın Öncüleri programlarının 11.sini Nogay şair Kadriye Temirbulakova’yı tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kaseinov, Temirbulatova gibi, kendi halkları içerisinde tanınan ancak diğer Türk halkları tarafından az tanınan sanatçıların ve edebiyatçıların tüm Türk halklarına tanıtılmasının önemine işaret etti. Temirbulatova’nın yazdığı şiirlerle bugünün gençlerine ışık tuttuğunu söyledi.

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Muharrem Yılmaz konuşmasında; çok genç yaşta hayatını kaybeden şairin, 1948 yılında doğduğunu ve 1978 yılında Sovyetler Birliği döneminde henüz 29 yaşında hayatını kaybettiğini belirtti. Temirbulatova’nın Nogay edebiyatında derin izler bıraktığını ve bugün bile birbirinden ayrı düşen Nogay Türklerini birleştirmede önemli bir görev üstlenebildiğini, bunu yazdığı şiirlerle gerçekleştirdiğini söyledi.

PROF. ERGÖNENÇ: "TEMİRBULATOVA, FİKİRLERİN YAKILAMAYACAĞINA ACI BİR ÖRNEK"

Prof.Dr. Dilek Ergönenç ise, konuklara Kadriye Temirbulatova’nın hayatını ve eserlerini anlattı. Temirbulatova'nın 1978 yılında evinde feci şekilde öldürüldüğünü söyleyen Ergönenç, fikirlerin yakılamayacağına Temirbulatova’nın acı bir örnek olduğunu söyledi.

Dağıstan Cumhuriyeti’nde Nogay Türkçesi ile yayınlanan “ Şöl Davısı “ gazetesinin Baş Editörü Elmira Kohsaeva yaptığı konuşmada; "Kadriye Temirbulatova, kısacık hayatında birçok eser ortaya koymuş, Nogaylar için birçok fedakarlıklarda bulunmuş ve Nogayların sesi olmuş bir şairdir. Bugün kendisi sadece Rusya’daki Nogayların değil, dünyadaki tüm Nogayların sesi olmaktadır." dedi.

ARSLANBEK SULTANBEKOV VE İSLAM SATIROV'DAN TÜRK DÜNYASI MÜZİKLERİ KONSERİ

Nogay Türklerinin iki büyük sesi programda kısa birer konser verdiler. İslam Satyrov, Kadriye Temirbulatova’nın şiirlerinden bestelediği iki şarkısını seslendirdi. Nogay Türklerinin ünlü sanatçısı Arslanbek Sultanbekov da şarkılarından bazılarını seslendirdi. Ayrıca programda Zehra Ergin’in Nogay halk dans gösterisi de büyük beğeni topladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.