SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbek-Tacik işbirliği ile sınır problemlerine çözümler getiriliyor

Özbekistan ve Tacikistan sınırda yaşanan ihtilaflara yerinden müdahale için 18 çözüm ofisi kuracağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2018 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2018 18:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbek-Tacik işbirliği ile sınır problemlerine çözümler getiriliyor

Özbekistan ve Tacikistan arasındaki ilişkilerin iyileşme seyri gösterdiği bu günlerde en hassas sorun olan sınır anlaşmazlıklarına karşı çözümler getiriliyor. Özbekistan ve Tacikistan sınır bölgelerinde toplam 18 ofis kurarak, anlaşmazlıklara yerinden çözüm sağlamayı hedefliyor.

Özbekistan'da Şavkat Mirziyoyev'in göreve gelmesi sonrasında Tacikistan ile olan ilişkiler gözle görülür bir iyileşme yaşadı. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Duşanbe'ye yaptığı ziyaret ikili ilişkilerdeki olumlu havayı daha berraklaştırmıştı. Sınırlarda yaşanan anlaşmazlıkların ise büyük oranda çözüldüğü belirtilerek, sınır kapılarında artış ve tren seferlerinin tekrar başlatılması kararı duyurulmuştu. Daha sonrasında ise sınırda yer alan mayınlı bölgelerin temizlenmesi kararı alındı.

 

SINIR PROBLEMLERİ, ORTA ASYA'NIN ÇIBANI

Ancak bu noktadaki çözümler, Orta Asya'daki ülkelerin ilişkilerinin düzelmesi kadar hızlı işlemiyor. Özellikle geçtiğimiz haftalarda Kırgız bir vatandaşın Özbekistan sınır görevlileri tarafından vurularak öldürülmesi sorunun ne kadar çetrefilli olduğunu gözler önüne serdi.

Kırgızistan - Tacikistan sınır köyleri arasında 4 Nisan'da çıkan taşlı sopalı toprak kavgası da ihrilaflı bölgelerin hala var olduğunu bildirdi. Özbekistan ve Tacikistan devletleri bu sorunları çözmekte kararlı. Bu nedenle 11'i Özbekistan tarafından 7'si Tacikistan tarafından açılacak sınırdaki çözüm ofislerinde sınırda yaşanan aksaklıklara yerinden hızlı müdaheleler hedefleniyor.

Sovyetler Birliği döneminde çizilen sınırlar böl-yönet politikasına uygun olarak suni etnik gerilimleri körükleme amacıyla çizilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.