SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalçın Topçu, Hocalı Soykırımı kurbanlarını andı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Hocalı Soykırımı kurbanlarını andı.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2023 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2023 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yalçın Topçu, Hocalı Soykırımı kurbanlarını andı

1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan Türklerine yönelik soykırım girişiminin üzerinden 31 yıl geçti. İnsanlık dışı vahşi zulümde, hayatını kaybeden ve kaybolan kurbanların acısı ise aradan geçen yıllara rağmen hala taze.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Uluslararası Aliya Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, Hocalı Katliamının yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Ermeni kuvvetleri tarafından Azerbaycan’ın öz toprağı Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında, kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapmaksızın sivillere yapılan soykırımın acısı, dünyanın bütün iyi insanlarının vicdanında kapanmaz bir yara olarak ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

Ermeni askerlerinin gece vakti Rusların da teknik ve askeri imkânlarını kullanarak sivil silahsız halka karşı top ve tank ateşiyle yaptığı bu toplu katliam, insanlık tarihinde soykırım olarak yer almıştır.

Ermenistan, 26 Şubat 1992 de Hocalı’da sivil halka karşı yapılan bu soykırımın hesabını vermeli ve 44 günlük Karabağ Savaşı sonunda 9 Kasım 2020’de imzaladığı şartları eksiksiz olarak yerine getirmelidir.

Türkiye devleti ve milletiyle birlikte, tek millet iki devlet olduğumuz Can Azerbaycan’ımızın haklı mücadelesinde her zaman yanında olmaya devam edecektir.

Dünyadaki bütün iyi insanları; BM’nin unutturmaya çalıştığı “Hocalı İçin Adalet” talebini asla unutmadı ve asla da unutturmayacak!

Çünkü, Hocalı’da sivillere karşı yapılan soykırım bütün insanlığın acısı, şimdiye dek hesabının sorulmamış olması da bütün dünyanın ayıbıdır!

Hocalı’da soykırım ile şehit edilen tüm masum sivil soydaşlarımızı soykırımın yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz. El-Fatiha.

HOCALI SOYKIRIMI

Türk yurdu Hocalı’da, 31 yıl önce bugün dünyanın gözü önünde Azerbaycan Türklerine yönelik insanlık tarihinin en korkunç soykırımlarından biri gerçekleştirildi. Hocalı Soykırımı, Azerbaycan tarihinin en trajik ve yıkıcı olaylarından birisi olarak hafızalara kazındı. 26 Şubat 1992'de Karabağ Savaşı sırasında Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Rus ordusunun desteğiyle Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı şehrine saldırmasıyla, aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu yüzlerce masum Azerbaycan Türkü sivil katledildi.

Karabağ'da küçük bir şehir olan Hocalı, 1991'den beri Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından kuşatma altındaydı. Şehrin elektriği ve suyu kesikti. Bölge sakinleri sürekli bir saldırı korkusu içinde yaşıyordu. Sovyet Kızıl Ordusunun 366. Motorize Alayının işbirliğindeki Ermenistan kuvvetleri, 1992 yılında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde yaşayan Azerbaycan Türklerine yönelik soykırım başlattı. Ermeniler, 25 Şubat 1992 gecesinden itibaren 936 Km2 alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir Hocalı kasabasına üç koldan saldırdı. 25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni güçleri kasabaya topyekun bir saldırı başlatan Ermeniler, kendilerini savunma imkânı olmayan sivillere saldırmak için ağır toplar, tanklar ve diğer askeri teçhizatı kullandılar. Ermeni askerleri, kasabaya ilerlediler, gördükleri herkese ateş açtılar, yollarına çıkan herkesi acımasızca öldürdüler.

Saldırıdan sonraki gün, hafızalardan yıllarca silinmeyecek görüntüler ortaya çıktı. Hocalı kuşatmasından kaçamayan Azerbaycan Türkleri yakın tarihin gördüğü en acımasız, en vahşi zulmüne maruz kaldı.

Kasabadan kaçmayı başaran Azerbaycan Türkü siviller, dondurucu soğukta ve uygun giysi ve yiyecek olmadan dağlardan kaçmak zorunda kaldılar. Birçoğu soğuğa maruz kalmaktan öldü, diğerleri ise Ermeni askerleri tarafından yakalanıp işkence gördü.

ÇOK SAYIDA SAVUNMASIZ SİVİL KATLEDİLDİ

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı’nda savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Vahşi soykırımdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı.

 AKILALMAZ İŞKENCE VE ERMENİ VAHŞETİ

Eski Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Hocalı Katliamındaki birliklerin başındaki iki komutandan biriydi. Katil Sarkisyan, “Biz bunu Azerbaycanlılara şaka yapmadığımızı göstermek amacıyla ibret olsun diye yaptık” itirafında bulundu. Ermeni doktor Zori Balayan, katliamda pencereye çivilediği 13 yaşındaki bir kız çocuğu üzerinde akıl almaz işkenceyle vahşi bir deney gerçekleştirdi.

 SORUMLULARI HALEN CEZALANDIRILMADI

BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2, 3, 5, 9 ve 17. Maddelerini ihlal eden “Hocalı Soykırımı’nın sorumluları” ise halen cezalandırılmadı.

HOCALI SOYKIRIMI, İNSANLIĞA KARŞI SUÇ OLARAK KABUL EDİLDİ

Uluslararası toplum, Hocalı Soykırımı'nı insanlığa karşı bir suç olarak kabul etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, saldırıyı kınayan ve Ermeni güçlerinin Karabağ bölgesinden çekilmesi çağrısında bulunan dört karar aldı.

Azerbaycan devletinin yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü dahil bazı uluslararası kuruluş ve kaynaklara göre, Ermeni güçlerinin Hocalı'ya düzenlediği saldırıda aralarında çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlının da bulunduğu en az 613 Azerbaycanlı sivil öldürüldü. Ayrıca binden fazla kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin esir alındığı bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.