SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin'in siyasi baskılara daha KGB ajanıyken başladığı ortaya çıktı

Putin'in siyasi baskılara daha KGB ajanıyken başladığı ortaya çıktı

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2022 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2022 19:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin'in siyasi baskılara daha KGB ajanıyken başladığı ortaya çıktı

Sovyet gizli istihbarat servisi KGB'nin eski bir ajanı olan Putin, kariyerini Sovyet muhaliflerine yönelik zulümde bizzat yer alarak başladı. Putin’in, SSCB'de gerçekleştirilen ilk siyasi eylemlerinden biri nedeniyle başlatılan davanın soruşturmasına katıldığı ortaya çıktı.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Sovyet gizli istihbarat servisi KGB ajanı iken ortaya koyduğu faaliyetlere yönelik belgeler ortaya çıktı. Eski bir KGB ajanı olan Putin’in, kariyerin başlarında daha henüz teğmenken, Ağustos 1976'da bir protesto eylemi düzenleyen muhalif Sovyet ressamları Yuliy Rıbakov (Yuli Rybakov) ve Oleg Volkov'un siyasi davasına ilişkin soruşturmaya katıldığı öğrenildi.

Ressamlar Yuliy Rıbakov ve Oleg Volkov, Sovyet yönetiminin baskılarını protesto etmek için St. Petersburg kentindeki Peter ve Paul Kalesi'nin duvarına "Özgürlüğü çarmıha gerebilirsiniz, ama insan ruhu pranga tanımaz!" yazısını yazarak SSCB’de ilk siyasi performans eylemi gerçekleştirdi. Birkaç saat içinde ise o yazı silindi. Kısa zaman sonra evlerinde aramalar yapılan iki ressam tutuklandı. Daha sonra mahkeme, Volkov’u 7, Rıbakov’u 6 yıl hapis cezasına mahkum etti.

UKRAYNA'DA 42 METRELİK YAZI!

Yuliy Rıbakov ve Oleg Volkov 3 Ağustos 1976'da Peter ve Paul kalesinin duvarında beyaz boya ile "Özgürlüğü çarmıha gerebilirsiniz, ama insan ruhu pranga tanımaz" yazdı. Yazının uzunluğu 42 metre, her harfin yüksekliği ise 120 santimetreydi.

PUTİN SİYASİ BASKILARA GENÇLİĞİNDEN BERİ AŞİNAYDI

Petersburglu tarihçisi Kostantin Şolmov, geçen hafta Siyasi Tarih Müzesi'nde saklanan iki ressamın evinde yapılan aramaya ilişkin tutanakta Putin’in isminin de yer aldığını ortaya çıkardı. Şolmov, müzede sergilenen tutanağının fotoğrafını paylaşarak, “Ne kadar ilginç. Oleg Volkov’un evinde yapılan aramanın tutanağı. ‘Özgürlüğü çarmıha gerebilirsiniz, ama insan ruhu pranga tanımaz!’ yazısı ile ilgili ünlü dava. Tutanak Siyasi Tarih Müzesi'nde sergileniyor” ifadelerini kullandı. Ajan Putin, 1976 yılında daha 23 yaşındaydı.

YILLAR SONRA AYNI EYLEM DÜZENLENDİ

Kırk yıl sonra, 3 Ağustos 2016’te St. Petersburg’ta yine aynı protesto performansı düzenlendi. Yekaterenburg'lu ressam Timofey Rad Pirogovskaya Dolgusu’daki bir duvara, "Özgürlüğü çarmıha gerebilirsiniz, ama insan ruhu pranga tanımaz” ifadesini yazdı. 40 yıl önce olduğu gibi bu yazıda birkaç saat sonra silindi. Performansı değerlendiren ressam Yuliy Rıbakov, “Ne diyebilirim ki, yazı hala güncelliğini kaybetmedi. Performansı düzenleyenlere saygılar” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.