SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuralsız savaş: Rusya Ukrayna'daki çocukları nasıl öldürüyor ve kaçırıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2024 13:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 13:14

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn saldırıları ve işgal girişimin başlangıcından bu yana çocuklar öldü ve hâlâ ölmeye devam ediyor. Çocuk savcılarından alınan resmî bilgilere göre, Putin'in Ukraynalılara karşı başlattığı savaş nedeniyle 537 çocuk hayatını kaybetti ve 1200'ten fazla çocuk çeşitli derecelerde yaralandı.

Ukrayna'da yaşayan çocuklar savaş döneminde kaygılarla ve korkularla büyüyor. Sürekli bombardıman altında, siren sesleriyle psikolojik durumları doğrudan etkilenmektedir.

"Future Index" çalışmasının sonuçlarına göre, Ukrayna'daki çocukların yüzde 44'ünde potansiyel travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri görülüyor.

Görece büyük çocuklarda bu oran yüzde 47 iken, küçük çocuklarda bu oran yüzde 41'dir. Ayrıca, özellikle Rusya'dan çok sayıda bombardımana maruz kalan ön cephe bölgelerindeki çocukların, kaliteli psikolojik yardıma erişim de oldukça zor.

Psikologlar psikolojik travmanın yanı sıra, çocuklar ve ergenler için en büyük sorunun iletişim eksikliği olduğunu belirtiyor. Okulları sürekli bombardıman tehdidi altında olan cephe yakınındaki bölgelerde yaşayan çocuklar çevrim içi eğitim görüyor, okula gidemiyor ve sürekli tehlike nedeniyle akranlarıyla vakit geçirmek için bir araya gelemiyor. .

Bununla birlikte cepheye uzak bölgelerdeki okullar da füze saldırıları sonucu hasar gördü. Devam eden savaşta Ukrayna'daki her yedi okuldan biri hasar gördü. Yetkililere göre, 3500'den fazla okul kısmen ve 400'e yakın eğitim kurumu ise tamamen Rus işgalciler tarafından tahrip edildi. Dünya Bankasının da belirttiği gibi Ukrayna'nın eğitim altyapısını düzeltmek için 14 milyar dolara ihtiyaç var.

ÇOCUK HIRSIZLIĞI

Rusya, 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırıları sonrasında Ukraynalı çocukları kaçırmaya başladı. Ukrayna Ulusal Bilgi Bürosunun resmî verilerine göre Ruslar, 19 bin 546 Ukraynalı çocuğu kaçırdı.

Kaçırılan Ukraynalı çocuklar genellikle Rus işgal yetkilileri tarafından tutuklanan veya işgal sırasında öldürülen ebeveynlerin çocukları ile işgal altındaki bölgelerde yaşayan boşanmış ebeveynlerin çocukları veya yaz kamplarından kaçırılmış çocuklardan oluşuyor.

Uluslararası kuruluşlar ve düşünce kuruluşları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar tasdik ediyor ki, çocukların Ukrayna'dan kaçırılması yerel iş birlikçilerin yanı sıra Rus Askerî komutanlığı ve işgal altındaki bölgelere delege edilen yetkililer tarafından organize ediliyor ve destekleniyor.

Kaçırılan çocuklar, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'dan uzak, ekonomik açıdan geri kalmış bölgelerine yerleştiriliyor. Orada soyismleri değiştirilirken, Ruslaştırma politikalarına maruz kalarak millî kimlikleri silinmeye çalışılıyor.

Kaçırılan çocuklar ayrıca, Beyaz Rusya ve Güney Osetya'ya da gönderiliyor. Ukraynalı çocukların ülkeden çıkmasında ise Lukashenko rejimi önemli bir rol oynuyor. Yale Üniversitesi araştırmacıları, Rusya tarafından kaçırılan 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun Belarus'a gönderildiğini açıkladı.

Uluslararası insancıl hukuk, açıkça silahlı çatışmanın tarafları tarafından çocukların tahliyesini yasaklamaktadır. Bu nedenle Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin hakkında tutuklama emri çıkarmasının ana nedeni haline geldi.

Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı, çocukların işgal altındaki Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasa dışı olarak kaçırılması olayında direkt olarak sorumluluk sahibidir ve cezalandırılmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.