SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'daki gençlik etkinlikleri: ikiyüzlülüğünün festivali

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2024 19:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 19:11

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı geniş çaplı askerî saldırı başlaması, beraberinde benzeri görülmemiş bir uluslararası izolasyonu gerektirdi.

Söz konusu bu durumla birlikte saldırgan devlet, 19-25 Şubat'ta Kazan'da "Geleceğin Oyunları" ve Mart'ta Soçi'de “Dünya Gençlik Festivali” gibi gençlik etkinlikleri düzenleyerek "görkemli" ülkenin kaybolan imajını yeniden kazanmak istiyor.

Moskova, Rusya Federasyonu'ndaki yabancıların (özellikle yetenekli gençlerin) dikkatini çekmek için en son, yüksek teknoloji alanlarında bir dizi "uluslararası" gençlik etkinliği düzenlemeyi planlıyor: Yapay zeka ve biyoteknoloji etkinlikler, "e-spor" ve entelektüel bileşen içeren spor oyunları gibi.

Rusya bu etkinlikler sırasında, iş dünyası, medya, eğitim, spor ve kamusal yaşam alanlarında başarılar elde etmiş gençleri çekmek istiyor.

Bu tür tedbirlerin amacının açıkça propaganda olduğu açık. Rusya, dünyanın kendisine sırtını dönmediğini ve bağlarını sürdürmeye devam ettiği algısını oluşturmak istiyor.

Uluslararası E-spor Federasyonunun (IESF), Rusya Bilgisayar Sporları Federasyonu (RESF) kuruluşun tüzüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle askıya alması ve Rus sporcuların Olimpiyatlardan men edilmesiyle birlikte, Rusya izolasyonun yokluğunu simüle etmek için kendi etkinliklerini yaratmaya çalışıyor.

Büyük olasılıkla, bu olaylarda Rus istihbarat servislerinin aktif olacak ve bu da ilgili sonuçlara yol açabilir. Rus istihbarat servisleri yabancı misafirleri işe alıp onları iş birliği yapmaya ikna edebiliyor ki, bu sadece kariyerlerine değil hayatlarına da mal olabilecek oldukça tehlikeli bir macera.

Rusya mümkün olan her şekilde kendisini fırsatlar, kalkınma ve isteklerinin gerçekleştirilmesi için bir platform olarak gösterecek, ancak bu yalnızca bir yanılsamadır.

Bu nedenle, örneğin "Geleceğin Oyunları" katılımcı listelerinde yer alan Türk takımları Fire Flux Esports, S2G ve Turkish Delight'ın üyeleri, Rusya etkinliklerine katılımın avantaj ve dezavantajları dengesini değerlendirmelidir. Bu noktada riskler oldukça yüksektir.

Tam kapsamlı işgalin başlamasından sonra Rusya Federasyonu'ndan ayrılan rekor sayıda bilim insanı, sporcu ve kültürel şahsiyet göz önüne alındığında, Rusya'da ancak kalkınma ve özgürlük hayal edilebilir. Savaşın başlangıcından bu yana Rusya Federasyonu'ndan ayrılan bilim adamlarının sayısı, savaş öncesi göstergelere göre 5 kat arttı (14'ten binden 70 bin kişiye kadar), bu da tüm sanatçıların yaklaşık üçte birine denk geliyor. Aynı bağlamda, Rusya Federasyonu'nun savaşın başlangıcından bu yana oluşan personel açığını kapatmak amacıyla bu tür etkinlikler düzenleyerek genç uzmanları çekmek istediği ortaya çıkıyor.

Ukrayna'ya karşı saldırgan savaş ortamında bu tür etkinliklere katılmak evrensel insani değerlere aykırıdır. Rusya, Ukrayna okullarını, üniversitelerini, spor tesislerini, sanat okullarını ve diğer altyapıyı yok ediyor.

Kremlin bu savaşta genç nesli öldürüyor; hem bombardıman sırasındaki sivilleri hem de Ukrayna'yı savunmak için ayağa kalkanları. Rusya'da gençlik etkinlikleri düzenlemek, organizatörler ve katılımcılar arasında alaycılığın ve insanlık eksikliğinin bir tezahürüdür.

Bununla birlikte, feci bir yetenek çıkışı ve aşırı ısınmış bir ekonomi koşullarında, Rusya yabancı katılımcılar tarafından sunulacak gelişmeleri ve teknolojileri basitçe çalabilir. Rusya için fikri mülkiyet hırsızlığı oldukça yaygındır. Bu nedenle katılımın reddedilmesi, gelişmelerin ve bilimsel başarıların en güvenilir şekilde korunması olacaktır.

Rusya, iki yıldır Ukrayna'ya karşı savaşta gerçek yüzünü gösteriyor. Uluslararası hukukun tüm normlarını ihlal ederek öldürüyor, işkence ediyor ve yağmalıyor. Böyle bir devletle işbirliği sadece faydasız olmakla kalmaz, aynı zamanda herhangi bir ülkenin imajına onarılamaz zararlar verebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.