SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna-Rusya gerginliği savaşa evrilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2022 23:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2022 23:39

Uzun süredir Batı Avrupa ve ABD’nin devlet ve siyaset adamları ile medyasının yoğun bir şekilde propagandasını yaptığı Rusya’nın her an Ukrayna’ya saldıracağı beyanları ile haberleri dünya ve Türk kamuoyunda günden olmaya devam etmektedir. Yakın zaman kadar Ukrayna’da yaşamış, Ukrayna basını ile kamuoyunu kendince gözlemlemiş olmakla beraber, Kıyiv'de serbest Avukatlık yapan ve entelektüel bilgi birikimine inandığın değerli Avukat Liubov İvanivna ile birlikte bu makaleyi kaleme aldık.

Ukrayna-Rusya geriliminin geçmişine kısaca göz atarsak;

Rus birlikleri, 2014 yılında Ukrayna topraklarına girerek, Donbas ve Kırım bölgelerini işgal ettiler. Bu süreçte 2014'ten 2021 sonuna kadar her gün savaşta insanlar öldü. Esasen 2020 yazında, Başkan Zelenskıy askerleri geri çekmek için bir program yürüttü ve 2014'ten beri ilk kez ön cephedeki insanlar büyük ölçekte ölmeyi bıraktı. Rusya, 2014'ten beri Ukrayna sınırına yakın bölgelerde asker tutuyor. Her yıl Ukraynalılar, Rusya ile büyük çaplı bir savaşın çıkacağı korkusu ile yaşamak zorunda kaldılar. Ukrayna, 2014'ten beri defalarca askeri yardım için Avrupa ve Amerika'ya başvurdu ancak Avrupa ve Amerika reddetti. Ukraynalıların 7 yılı boyunca süren savaşta çok kanı döküldü ama dünya sessiz kaldı. Sadece 2021 yılında cephede 30 Ukraynalı asker öldürüldü. Buna rağmen Ukraynalılar, Rusya ile savaş konusunda sakinler, Ukrayna halkı zaten 7 yıldır buna alıştı.

Ukraynalılar Rusya'nın saldıracağına inanıyor mu? Evet, bunun mümkün olduğunu Ukrayna halkı kabul ediyor. Her yıl olası bir Rus saldırısından korkmakla beraber, Ukraynalılar savaşa hazır mı - evet, birçok Ukraynalı savaşa girmeye hazır. Ukraynalılar Ruslardan nefret ediyor mu?- genel olarak nefret yok. Ukraynalılar Putin'den ve Rus hükümetinden nefret ediyor.

Peki doğru olmayan nedir?

1. Ukrayna cepheye 85 bin asker gönderdi - doğru değil

2. Ukrayna, Donbas ve Lugansk'a askeri saldırıya hazır - doğru değil.

Batı ve Türk basınında Ukrayna ile ilgili haberler yıllardır Ukrayna’nın sesiymiş gibi gösteriliyor ve şimdi durum çok daha kötüleşti denmektedir. Bu doğru değil. Cephedeki durum daha da kötüleşmedi.

Ukrayna medyası olası bir savaş hakkında ne yazıyor? Rus saldırısının olmayacağını yazıyorlar. Neden? Rusya'nın savaşacak parası olmadığı için ruble’nin değeri düşüyor ve Rusya Federasyonu'nun ekonomisi küçülüyor.

Şu anda, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın etki alanlarını paylaştığına dair çok fazla konuşma var ve bu yutturmaca ve sadece bir kapak. Amerika ve NATO’nun Ukrayna’yı üyeliğe alma olasılığının da oldukça zayıf olduğunu belirtmek gerekmektedir. Olası bir savaşta Batı dünyasının, Ukrayna’ya fiilli yardım edeceği de bizce mümkün değil.

Peki Rusya ne istiyor?

Ukrayna’nın Avrupa ve ABD etki alanına girmesinden rahatsız olmakla beraber, Ukrayna’ya sadece gözdağı vererek esasen Batı dünyası ile restleşmekte ve Ukrayna halkını tedirgin etmektedir. Çar Putin olası bir Ukrayna çatışmasını kendi halkına ve kamuoyuna anlatması oldukça güç.

Her iki ülkenin aydınları, Ukrayna ve Rusya üzerinde küresel bir oyunun oynandığının farkındadır ve Batı basınının çıkardığı yaygarayı da Türk basını gibi dikkate almamaktadırlar.

                                                                            Av. Liubov İvanivna (Kıyiv) Dr.E.Alb.Yaşar Ertürk (İstanbul)

https://qha.com.tr/haberler/cubarov-turkiye-ukrayna-ile-rusya-arasindaki-savasi-bitirmeye-yardimci-olabilir/372084/
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.