SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'daki "Mızrak Duruşlu Kadınlar" müzikal gösterisi sanatseverlerin beğenisini topladı

Ankara MEB Şura Salonu'nda düzenlenen tek perdelik müzikal gösteri Mızrak Duruşlu Kadınlar büyük beğeni topladı. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından Kırım Vakfı yararına düzenlenen gösteride sanatçı Pınar Ayhan ve Kırım Tatar yazar Serra Menekay kahraman Türk kadınlarının yaşam öykülerini şiir ve şarkılarla anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'daki "Mızrak Duruşlu Kadınlar" müzikal gösterisi sanatseverlerin beğenisini topladı

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından Kırım Vakfı yararına düzenlenen "Mızrak Duruşlu Kadınlar" müzikal gösterisi 2 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Sanatçı Pınar Ayhan ile Kırım Tatar yazar Serra Menekay'ın yazıp yönettiği tek perdelik gösteri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu'nda saat 20.00'de başladı. 

MIZRAK DURUŞLU TÜRK KADINLARININ YAŞAM ÖYKÜLERİ...

Etkinliğe; programın organizatörlüğünü üstlenen Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolatoryov, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Ukrayna Dostluk Derneği Sekreteri Mine İmrak, Kırım Derneği Gebze Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Şerife Orak ile Recep Orak, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve çok sayıda sanatsever katıldı. 

Mücadeleci Türk kadınlarının başarıları başta olmak üzere, programda Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını alışından başlayıp Türkistan'da kadının toplumsal hayattaki yerine, Kurtuluş Savaşı’ndaki kahraman kadınlardan Kırım’daki kadın hareketine kadar tarihî hikayelerin yer aldığı coşkulu gösteri büyük beğeni topladı. 

İLK TÜRK KADIN MİLLETVEKİLİ: ŞEFİKA GASPIRALI

İlk olarak Kırım coğrafyasını ele alan yazar Menekay, Türk dünyasının değerli düşünce insanı, Tercüman gazetesinin kurucusu İsmail Bey Gaspıralı'nın kızı Şefika Gaspıralı ile başladı. Kırım Derneği dans ve müzik topluluğu Cıyın Ansambli dansçısı vazgeçilmez Kırım Tatar dansı Kaytarma'yı oynayarak Menekay'ın renkli anlatıma eşlik etti. 1893 yılının 10 Nisan'ında İsmail Bey Gaspıralı önderliğinde başlayan mücadele hareketiyle kadınların eğitim hayatına adım atması ve bununla birlikte 1917 yılında ilk kez seçme ve seçilme hakkı kazanan Türk kadın Şefika Gaspıralı yoğun ilgi uyandırdı. 

Gösteride İlk Kırım Tatar kadın doktor Raziye Kutluyarova, İslam dünyasının ilk ve tek kadın kadısı Muhlise Bubi, hece vezniyle şiir yazan ilk Türk kadın İhsan Raif Hanım, vatan savunmasında tıbbiyelik görevi yapan Ümmügülsüm Kemalova, Mİlli Mücadele döneminin kadın kahramanlarından Halide Edip Adıvar, kadın hakları savunucusu, gazeteci Nezih Muhiddin ve sayısız "mızrak duruşlu kadının" yaşam öyküleri ele alındı. 

Seyircilerin merakla dinlediği gösteriye şiirler ve şarkılarla da eşlik eden Ayhan, "Ey Güzel Kırım'ı" seslendirdi. Ayhan ile Serra'nın başarılı performansı seyirciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanarak, alkış topladı. 

"BU YOLDAN ASLA DÖNMEYECEĞİZ YEMİN EDERİZ"

Ayhan ve Menekay'ın gösterideki, "Biz kadınlar Şefika Gaspıralılar'dan, İhsan Raifler'den, Halide Edipler'den Afife Jaleler'den, bunların mücadelelerinden bugünlere geldik. Bizler de bugünün çağdaş kadınlarıyız. Bu  yoldan da asla dönmeyeceğiz. Yemin ederiz, yemin ederiz, yemin ederiz" ifadeleri dakikalarca alkışlandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.