SON DAKİKA
Hava Durumu

Kanada'da Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kırım Tatarları, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle kutlama tertip etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kanada'da Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor.

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kırım Tatarları, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle kutlama etkinliği gerçekleştirdi. Toronto’daki Kelebek Parkı’nda 23 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen etkinlikte yüzden fazla kişi bir araya geldi.

Etkinlik çerçevesinde katılımcılar, Kırım Tatar ve Ukrayna bayrakları açarak koşu gerçekleştirdi. Ardından çekiliş yapıldı ve tüm katılımcılara Özbek pilavı ikram edildi.

Etkinliğe Kanada Federal Parlamentosu Üyesi Yvan Baker de katıldı.

"KIRIM TATAR BAYRAK GÜNÜ DÜNYADAKİ KIRIM TATARLARINI BİRLEŞTİREN TEK ULUSAL BAYRAMDIR"

Konu ile ilgili Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kanada Kırım Tatarları Derneği İcra Direktörü Elvira İrsay, “Kırım Tatar Bayrak Günü, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarlarını ve Kırım Tatarlarına destek veren insanları birleştiren tek ulusal bayramımızdır! Bu günde, her Kırım Tatarı, nerede olursa olsun, mutlaka kökenlerini hatırlıyor, onlarla gurur duyuyor ve anavatanı Kırım'ı daha da çok özlüyor. Etkinliğe aktif ve vatansever gençlerin katılmasını görmekten çok mutluyduk. Gençler koşumuza katıldı ve Kanadalılara bayrağımız, Kırım ve Kırım Tatarları hakkında bilgi verdi. Etkinliğe katılan ve organizasyona destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.