SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu olağan toplantısını gerçekleştirdi

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, üye örgütlerin yönetim kurulu başkanları ve temsilcilerinin katılımlarıyla 9 Mart 2024'te Eskişehir'de olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2024 01:25
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu olağan toplantısını gerçekleştirdi

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu bu yılki ilk toplantısını 9 Mart 2024 tarihinde Eskişehir’de düzenledi. Programa, Ümit Şilit başkanlığındaki Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı kurumların yönetim kurulu başkanları ve temsilcileri katıldı. Program, saat 14.00’te Tepebaşı Dilara Toplantı Salonu'nda saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in okunmasıyla başladı. İki oturumda gerçekleşen toplantının ana gündemi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 80. yılı münasebetiyle düzenlenmesi planlanan anma programında yapılacaklar ve Ukrayna-Rusya Savaşı oldu.

TOPLANTIDA YAPILAN VE YAPILMASI PLANLANAN FAALİYETLER KONUŞULDU

Toplantının açılışını Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Platformu Başkanı Ümit Şilit yaptı. Programa katılan şube başkanlarına ve temsilcilere teşekkür eden Şilit, gelecek aylarda yapılması planlanan faaliyetlere işaret etti. Eskişehir Kırım Derneği Başkanı olarak seçilen Recep Şen’i tebrik eden Şilit, konuşmasında; 18 Mayıs 1944'te vatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarlarının şehadetini andı. Ayrıca Şilit, vatanlarından uzakta yaşayan Kırım Tatarlarının dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin ise açılış konuşmasında, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümünde Eskişehir’de toplanılacağını ifade eden Şahin, büyük bir organizasyon yapılması ve bu noktada Kırım Tatarlarının yaşadığı zulmün dünyaya duyurulması gerektiğini dile getirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı işgal girişimine değinen Şahin, “Savaş çıktıktan sonra 24 Şubat 2022’den bu yana büyük bir göç dalgası oldu. Maalesef halkımız ne yapacağı konusunda bilinmez bir yola düştü. Bize burada düşen görev, halkımızın ve vatanımızın geleceğine yönelik çalışmaktır” dedi.

KIRIM TATARLARI 18 MAYIS'TA ESKİŞEHİR'DE TOPLANACAK

Aynı zamanda Şahin, Özbekistan’dan Kanada’ya kadar olan 20’ye yakın ülkede Kırım Tatar diasporasının olduğunu, en çok nüfusun ise Türkiye'de olduğunu vurgulayarak, binlerce kişinin söz konusu anma programına katılması gerektiğinin altını çizdi. “Kıbrıs meselesi Türkiye’de nasılsa, Kırım meselesi de o olmalı” diyen Şahin, Kırım’ın işgalinin normalleştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Ardından Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, Rusya’nın topyekûn olarak 2022’de başlattığı savaşa dikkat çekti. Şen, Kırım’dan ve Ukrayna’dan gelen Kırım Tatarların bulunduğu şehirlerde kültürlerini kaybetmemek için yoğun bir çaba sarf ettiğini ifade etti.

KTMM BAŞKANI REFAT ÇUBAROV VİDEO MESAJ GÖNDERDİ

Program, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un video mesajıyla devam etti. Katılımcıları selamlayan Çubarov, Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) ve ardından Viyana’ya gittiğini belirterek, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması ve Kırım’da yaşamak için uygun koşulların sağlanması adına çalıştıklarını söyledi. Çubarov, platforma bağlı şubelere ve temsilciliklere teşekkür ettikten sonra toplantıda Kırım Tatar halkına yararlı kararların alınmasını diledi. Çubarov, “Kurtarılmış Kırım’da tüm yurttaşlarımızla bir araya gelip çalışacağımız günlerin geleceğine inanıyorum” dedi.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı örgütlerin yönetim kurulu başkanları ve temsilcileri söz alarak, sene içerisinde yapılan ve yapılması planlanan faaliyetleri anlattı.

PLATFORMA BAĞLI BAŞKANLAR VE TEMSİLCİLER ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Bursa Kırım Derneği Başkanı Süleyman Gence konuşmasında, 2015 yılından bu yana Kırım Tatarca derslerinin verildiğini, 2022’den bu yana ise Göç İdaresi İl Başkanlığı koordinasyonuyla birlikte Bursa’da bulunan 100 ailenin ikametinin ve gerekli ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çalıştıklarını ifade etti. Gence, dernek olarak Türk Sanat Müziği korosu kurduklarını ve geçen hafta itibarıyla 250-300’e yakın kişiye ilk konserlerini verdiklerini duyurdu.

"KIRIM TATAR BAYRAĞIYLA KONYA'NIN EN YÜKSEK TEPESİNE ÇIKACAĞIZ"

Diğer yandan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Çorabatır söz hakkı alarak, başkanlığı temsilen konuşma yaptı. Konya’da bulunan 14 Kırım Tatar köyüne ziyaret gerçekleştireceklerini belirten Çorabatır, Konya’nın Kırım Tatarlarını benimsediğini söyledi. Çorabatır, toplantı esnasında Konya’daki Kırım Tatarların durumunu anlattı. Bu noktada köy okulları başta olmak üzere Konya genelinde Kırım Tatar kültürünün tanıtılacağını aktardı. Ayrıca Çorbaatır, “Zevcet Kurtumer’in tavsiyesi üzerine niyetimiz bu sene Bayrak Günü’nde Kırım Tatar bayraklarıyla Konya’nın en yüksek tepesine çıkmak. Böylelikle varlığımızı hissettirmiş olacağız” dedi.

Kırım Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Şengül Talgır ise çoğunluğu kadın olan bir derneğe başkanlık ettiğine dikkat çekti. Talgır, Odunpazarı Belediyesinin sağladığı imkanlarla 18 Mayıs 1944 Sürgünü’nü anlatan “Hasret” isimli tiyatroyu ve Kırım Tatar Dans  Topluluğu Cıyın Ansambli ekibini Kocaeli’ne davet etti.

Katılımcıların dikkat kesildiği toplantıda Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Şebnem Sözen dernek olarak planlanan etkinliklerden ve Kırım Tatar üyelerinin yaşadığı sorunlardan bahsetti.

Kırım Derneği Yalova Çiftlikkköy Şubesi Başkanı Zeki Ertürk de öğrencilere ve savaştan gelen ailelere destek sağladıklarının altını çizdi.

MOBİL UYGULAMA ÖNERİSİ SUNULDU

Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi Başkanı Av. Uğur Yaşar Uygun toplantıda bir öneride bulundu. Dünya üzerindeki Kırım Tatarlarının mobil uygulamada birleşmesi gerektiğini öneren Uygun, aynı zamanda bu uygulamanın üye sayısının da artırılmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, “Dili kaybettiğiniz zaman kültürün en önemli unsurunu da kaybediyorsunuz” diyerek, Kırım Tatarca dilinin önemine işaret etti. Buradan hareketle Tuvgan Til İnternet Sitesi'ni kurduklarını ifade eden Şahin, kültür, sanat ve tarih alanında çalışmalara yer verdiklerini aktardı. Şahin, “Ne kadar destek olursak o kadar birlik oluruz” diyerek sözlerine son verdi.

Toplantıya katılım sağlayan Köklüce Kırım Derneği Başkanı Şaban Atçı, 2023 yılından bu yana aktif bir şekilde faaliyet gösterdiklerini ve pek çok etkinliğe imza attıklarını söyledi. Şaban, konuşmasının sonunda toplantıya Kırım Tatarca devam edilmesini önerdi.

Öte yandan Kırım Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, kadınlara ve çocuklara yönelik olarak her alanda destek sağladıklarını söyledi. Ekim, dernek adına el sanatları, sinema, burs, mevlit ve toplantı gibi faaliyetleri icra ettiklerini kaydetti. Ekim, Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine erzak dağıtımı yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Haluk Yaşayanlar, katılımcılara teşekkür ederek, tüm çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade etti.

TOPLANTIDA KIRIM TATARCANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Eskişehir Kırım Derneği Başkan Yardımcısı, Bursa Gelişim Vakfı Eskişehir Temsilcisi, Aksaklı köyü Muhtarı Abdullah Akkurt söz hakkı alarak Kırım Tatarca konuştu. 18 Mayıs 1944 Sürgünü’nde yaklaşık 400 bin Kırım Tatar nufüsunun yarısının hayatını kaybettiğini anımsattı.

Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve koro şefi Suat Arabacı ise yaptığı konuşmada, koro eşliğinde Kırım Tatarca yırları okuduklarını söyledi.

Sakarya Kırım Derneği adına konuşma yapan Çağlayan Kart, 6 yıldır ciddi şekilde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca Kart, Rusya’nın 2022’de başlattığı savaşın ardından Sakarya’ya yönelik göçün arttığını söyledi.

"İNSANLAR DÜŞÜNDÜĞÜ DİLDE KONUŞUR"

“İnsanlar düşündüğü dilde konuşur. Rusya’da yaşayanlar Rusça düşünüyor ve Rusça konuşuyor, Ukrayna’da yaşayanlar Ukraince, Türkiye’de yaşayanlar Türkçe konuşuyor. Suya bakıp su demediğimiz, Tatar gibi düşünmediğimizde Tatarca konuşmamız mümkün değil. Bu yüzden Kırım Tatarı olarak Kırım Tatarca konuşmalıyız” diyerek sözlerine başlayan Etimesgut Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Batur, dilin önemine işaret etti.

Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin desteği ile Romence derslerinin verildiğini ayrıca 3 yıldır aralıksız olarak Birlik ve Beraberlik Gecesi düzenlediklerini aktardı.

Toplantıya katılan Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova ise Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı işgal girişimi kapsamında Kırım Ailesinin Eskişehir’e geldiğini ve Recep Şen’in destekleri sayesinde öğrencilere hem Kırım Tatarca hem de Türkçe derslerinin verildiğini dile getirdi.

KALKAY, EMEL KIRIM VAKFININ MEKTUP KAMPANYASINI ANIMSATTI

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, 1944 Sürgünü ve Soykırımı ile anavatanlarından koparılan Kırım Tatarlarının topraklarını unutmadıklarını vurguladı. Kalkay, “O yıldan bu yana vatanımıza karşı duruşumuzda hiçbir şekilde sapma olmadı, dik duruşumuz bozulmadı” dedi. Ayrıca Kalkay, Emel Kırım Vakfının, işgalciler tarafından haksız yere alıkonulan siyasi tutsaklar için organize edilen mektup kampanyasını hatırlattı.

Emel Dergisi adına toplantıya katılan Ertuğrul Karaş, “Milli edebiyatımızın şairleri, yazarları ve eserlerinin dijital ortamlara kaydedilip gelecek nesillere aktarılması her şeyden önemlidir. Zira bu konu bir milletin hafızasıdır” diyerek, yazılı her belgenin korunması gerektiğini vurguladı.

Birinci oturumun sonunda Eskişehir Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Derneği (EKHAD) olarak söz hakkı alan Göksel Akçora, İsmail Bey Gaspıralı’nın “Milletine hizmet etmek istiyorsan elinden gelen işle başla” sözüne atıfta bulunarak, çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ANMA PROGRAMI İCRA EDİLECEK

Yarım saatlik bir aranın ardından olağan toplantının ikinci oturumda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Günü için alınan kararlar paylaşıldı. Ayrıca Kırım Tatar Teşkilatları Platformu yöneticileri ve temsilcileri Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdıklarını belirtti.

Toplantının ardından katılımcılar Eskişehir’de açılan “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Parkı"nı ziyaret etti. Akabinde akşam yemeği için toplanan davetliler, Kırım Tatar halk müziği sanatçısı Gülizar Bekirova’nın şefliğinde Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği korosunun seslendirdiği Kırım Tatarca yırlara alkışlarla eşlik etti. Ardından Kırım Ailesi çocukları Kırım Tatar halk danslarını icra etti.

İZLEYİCİLER "HASRET" TİYATROSUNDA GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Davetliler, günün sonunda saat 20.00’de Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezi sahnelenen “Hasret: 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı” isimli tiyatro oyununa gitti. Çok sayıda katılımcının teşrif ettiği oyun, vagon görünümlü tünelden geçerek başladı. Gösteriden önce  kapalı alanda, anavatanlarından koparılan Kırım Tatarlarının günlerce sürgün edildiği hayvan vagonlarında neler yaşadığı hissettirildi. Sanatseverler, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nı anlatan tiyatroda gözyaşlarını tutamadı.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'nun olağan toplantısının sonunda Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt'a Kırım'ın milli davasına büyük bir hizmet verdiği için gıyabında teşekkür edildi. Hasret isimli tiyatroya imza atan Odunpazarı Belediyesine teşekkür eden Platforma bağlı teşkilatlar, 31 Mart yerel yönetim seçimlerinde Av. Kazım Kurt'a başarılar diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.