SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Vakfından net açıklama: Rusya’nın cinayetlerini asla unutmuyoruz, affetmiyoruz

Kırım Vakfı, 25 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı basın açıklaması ile Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 01:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Vakfından net açıklama: Rusya’nın cinayetlerini asla unutmuyoruz, affetmiyoruz

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) ve Çarlık Rusya'nın kanlı tarih sayfalarında yer etmiş olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine yönelik tepkiler büyüyor.

"TOPRAKLARIMIZI İŞGAL EDEREK HALKIMIZI İKİ ASIR SÜRECEK FELÂKETLERE SÜRÜKLEYEN ORDU BU ORDUDUR"

Rus Kızıl Ordusu'nun, sürgün ve soykırım kurbanlarının anıldığı günlerde Kırım Tatarların ve Çerkeslerin yoğunlukta yaşadığı Türkiye'de konser düzenleme duyurusu sonrasında Kırım Vakfı, "Rus Ordu Korosunun Türkiye Turnesi Hk." başlığıyla bir açıklama yayımladı. Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesinin bir provakasyon olduğu belirtilen ve etkinliğin iptal edilmesi talebinde bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya Kızıl Ordu Korosu 14 ila 22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye’nin değişik şehirlerinde konser vereceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Milyonlarca insanın kanını üzerinde Rusya ordusunu kültür ve sanat enstrümanlarıyla şirinleştirecek, yaptığı katliamları normalleştirecek bu turne için Türkiye’de seçilen tarih, büyük bir provokasyondur.

Kırım Tatarları 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından Kızıl Ordu’nun silâhlarıyla topyekûn sürgüne gönderilmişti. Sürgün esnasında ve devam eden aylarda feci şartlara dayanamayan Kırım Tatarları nüfuslarının  % 46’sını kaybederek tam bir soykırıma maruz kalmışlardı.

Hiçbir ülkeden ve hiçbir kuruluştan yardım almadan 1990’lı yılların başından itibaren tamamen kendi imkanları ile vatanları Kırım’da yeniden yerleşmeye başlamıştı. Ancak bizzat korosunu dış ülkelere göndererek sevimli görünmeye çalışan Rusya ordusunun 2014 yılında işgal ettiği Kırım’da Kırım Tatarları için terör, tecrit, hapisler ve baskılar yeniden başlamış, 18 Mayıs matem gününün anılmasına bile tahammül edilememiştir.

Halk arasında Kızıl Ordu olarak bilinen Rusya ordusu seleflerinin hem Çarlık hem de Sovyet devirlerindeki bütün cinayetlerine övünerek sahip çıkmaktadır. Topraklarımızı 1783’te işgal ederek halkımızı iki asır sürecek felâketlere sürükleyen ordu bu ordudur. Yaklaşık bir asır boyunca Kafkasya’yı kana bulayan ve sonunda 21 Mayıs 1864’te Çerkesleri vatanlarından eden de bu ordudur. Geçmişte icra ettiği zulüm ve katliamlar bir yana,daha dün gibi yakın tarihlerde Çeçenistan’da ve Suriye’de yüzbinlerce masum insanı acımasızca yok eden, halen Ukrayna’da her gün masum insanları öldüren de bu ordudur.

Bu katliam ve vahşet makinasının propaganda aracı olan korosunun konserlerini sıradan kültür ve sanat faaliyetleri olarak görmek mümkün değildir. Bilinçsiz seyircilerin alkışlarıyla çalınacak her bir nota esnasında, tam da o anda, Ukrayna’da bir çocuğun aynı üniformayı giyenlerin silâhlarıyla öldürüleceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Kırım Tatar halkının matem günü olan 18 Mayıs’ta, Çerkes halkının matem günü olan 21 Mayıs’ta bu matemlerin bir numaraları sorumlusu olan Rusya ordusuna propaganda imkânı vermek sadece bu halklara değil, aslında vicdan sahibi bütün insanlara yapılabilecek en büyük hakarettir.

Rusya’nın ve onun ordusunun cinayetlerini asla unutmuyoruz, asla affetmiyoruz, asla onlara boyun eğmiyoruz.

Vatanımız Kırım’da müsaade edilmeyen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün bu yıl 80 yıldönümü olması vesilesiyle Kırım Tatarlarının yoğunlukla yaşadığı Türkiye’de manasına yakışır bir şekilde Eskişehir’de 18 Mayıs 1944 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır. Acımızı şehitlerimize saygıyla anmayı planladığımız bu tarihte sürgün ve soykırım faciasının birinci dereceden sorumlusu olan Kızıl Ordu’nun adıyla sanatı kullanarak yapılacak Rusya propagandasını utanç verici bir provokasyon olarak kabul ediyor ve insanlık adına derhal iptal edilmesini talep ediyoruz."

RUS KIZIL ORDU KOROSU'NDAN SÜRGÜN YIL DÖNÜMÜNDE KONSER!

Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Türkiye turnesi adı altında tarihi bir skandala imza atacak. Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar ve Çerkes halklarına karşı Ruslar tarafından uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümlerinde bu konserleri düzenleyerek; bu halkların trajedisini ve kendi işgalci geçmişlerini unutturmayı amaçlıyor. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Kırım Tatar halkının vatan Kırım'dan katil Stalin yönetimi tarafından koparılmasının 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs'ta Bursa'da, Çerkes halkının büyük bir sürgün ve soykırım uğradığı 21 Mayıs'ta ise Antalya'da konser vereceği öğrenildi. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu'nun Çarlık Rusyası’ndan günümüze, Kırım Tatarlarıyla ortak kaderi paylaşan Çerkes halkını da hedef alması tesadüf değil.

DÜZENLENECEK KONSERLERİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde gerçekleştirilecek söz konusu turnesin iptali için bir imza kampanyası başlatıldı. Change.org aracılığıyla baştatılan kampanyaya aşağıdaki linki tıklayarak erişebilirsiniz.

https://www.change.org/p/rus-kizilordu-korosu-nun-t%C3%BCrki%CC%87ye-turnesi%CC%87-i%CC%87ptali%CC%87?signed=true

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.