SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya Müftüsü Murat Yusuf: Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin olması bizim için büyük bir kıvançtır

Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 31 Ocak'ta gerçekleştirdiği Romanya ziyaretine ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya Müftüsü Murat Yusuf: Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin olması bizim için büyük bir kıvançtır

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün Romanya'da resmî temaslarda bulundu. Ziyaret çerçevesinde Bakan Fidan, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği Resmi Konutu'nda Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB) Milletvekili Amet Varol, Romanya Demokratik Türk Birliği Milletvekili Hüseyin İbram, RMTTDB Başkanı Celil Esergep ve Romanya Demokratik Türk Birliği Başkanı Fedbi Osman ile görüşme yaptı.

KIRIM TATARI ROMANYA MÜFTÜSÜ MURAT YUSUF QHA'YA KONUŞTU

Bakan Hakan Fidan’ın dün gerçekleştirdiği ziyareti, Kırım Tatarı olan Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. Müftü Murat Yusuf, Bakan Fidan ile görüşmede gündeme gelen konuları QHA ile paylaştı. Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin her konuda Romanya’da yaşayan Kırım Tatar Türklerine destek olduğunu iletti. Müftü Murat Yusuf, "Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin olması bizim için büyük bir memnuniyet ve kıvançtır. Tabii biz Romanya'da yaşayan Kırım Tatarları olarak, Kırım’da yaşayan soydaşlarımızı da unutmuyoruz. Onların yaşadığı zulmü ve baskıyı da konuştuk. Bu noktada Türkiye’nin girişimlerini ele aldık” dedi. Ayrıca Yusuf, Türkiye’nin sadece Romanya’da yaşayan soydaşlarının değil dünyanın dört bir yanındaki soydaşlarıyla da ilgilendiğini ifade etti. 

SAVAŞTAN DOLAYI ROMANYA’YA GELEN  KIRIM TATARLARININ DURUMU

Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaştan dolayı Romanya’ya gelen Kırım Tatarları hakkında da açıklama yaptı. Romanya’ya gelen Kırım Tatar sayısına ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmadığını söyleyen Yusuf, savaştan dolayı gelenlerin sayısının çok fazla olmadığını ifade etti. Savaş mağduru olarak Romanya'ya gelen Kırım Tatarlarına da seslenen Romanya Müslümanları Müftüsü, yardım talebinde bulunan bütün soydaşlarla ilgilendiklerini vurguladı.

"ROMANYA'DAKİ PROJELERE BİR BÜTÜN OLARAK BAKIYORUZ"

Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Bakan Hakan Fidan ile görüşmede ortaya atılan projeler hakkında, "MüftülüğümüzünKırım Türkleri Derneğinin, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliğinin, Romanya Demokratik Türk Birliği birçok projesi var. Ancak biz bunlara bir bütün olarak bakıyoruz. Zaten halihazırdaki projelerimizi, Türkiye Cumhuriyeti misyon şefleri ile gerek büyükelçilik gerekse de konsolosluklar olmak üzere yürütüyoruz. Bu projeler de sayın Bakanımızın bilgisine sunuldu" değerlendirmesini yaptı.

MÜFTÜ MURAT YUSUF KİMDİR?

Romanya'da Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Dobruca bölgesinde 1977 yılında doğdu. Murat Yusuf 1991-1994 yılları arasında Edirne İmam Hatip Lisesi'nde, ardından 1994–95 eğitim yılında TÖMER’de eğitim almıştır. 1995 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne girmiş ve 2000 yılında mezun olmuştur. Romanya Cumhurbaşkanı'nın 5 Ekim 2005 yayımladığı kararla imam Murat Yusuf, Romanya Müslümanları Müftüsü olmuştur. Bu göreve henüz 28 yaşında iken getirilen Murat Yusuf, halen çalışmalarına devam etmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.