SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyetin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Türk Hava Kuvvetlerinin 1964'te Kıbrıs'ta düzenlediği uyarı uçuşu esnasında uçağı Rumlar tarafından vurulmuş ve paraşütle atlayıp saldırıdan kurtulmuştu. Bunun ardından, Rum askerlerince esir alınarak şehit edilmişti.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2023 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2023 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhuriyetin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel

Cengiz Topel, 2 Eylül 1934 yılında babasının görevli olduğu İzmit’te dünyaya geldi. Ailenin 3. çocuğu olan Topel, babasını kaybettikten sonra İstanbul’un Kadıköy ilçesine yerleşerek ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Lise öğrenimine Haydarpaşa Lisesinde başlayıp Kuleli Askeri Lisesine devam ederek 1953 yılında mezun oldu.

Cengiz Topel, 1955 yılında Kara Harp Okulunu bitirip Asteğmen olarak Türk ordusuna katıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada’ya giderek eğitimini başarıyla tamamladı. 1957 yılında Türkiye’ye dönen Topel, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. Daha sonra görevine 1963 yılında atanmış olduğu Eskişehir 1. Hava Jet Üssü'nde devam etti.

ZORLU KIBRIS GÖREVİ

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964 tarihinde Rumları, Kıbrıs Türk halkına karşı işledikleri suçlardan caydırmak amacıyla Eskişehir’den Kıbrıs’a Dörtlü Filo Komutanı olarak görevlendirildi.

Türk jetlerinin, Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yapmasına karar verildikten sonra Topel’in F100F jeti ikinci dalışına hazırlanırken yerden isabet alarak düştü. Topel, paraşütle atlamayı başarmış olsa da Rum askerlerince esir edilerek işkence ile şehit edildi.

Türk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in naaşı yoğun girişimler sonucunda 12 Ağustos’ta teslim alındı. Kıbrıs, Ankara, Adana ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos tarihinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.

Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in adı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çok sayıda park, okul, cadde, müze de yaşatılıyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI, ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL’İ ANDI

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel için anma mesajı yayımladı.   

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.