SON DAKİKA
Hava Durumu

FBI'dan Çin'in TikTok uygulamasına ilişkin uyarı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, TikTok uygulaması ile Çin’in istediği bilgileri elde edebileceği konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
FBI'dan Çin'in TikTok uygulamasına ilişkin uyarı

ABD, FBI Direktörü Christopher Wray, TikTok uygulaması ile Çin’in istediği bilgileri elde edebileceği konusunda uyardı. Wray, Çin’in TikTok uygulaması üzerinden kullanıcıların verilerine ve cihazlarına erişebileceğini bildirdi. Çin'in elde ettiği bilgilerle büyük veri (big data) operasyonları yapabileceğini vurgalandı.

Wray, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, ABD Siber Kuvvetler (CYBERCOM) Komutanı ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Orgeneral Paul Nikasone ile Senato İstihbarat Komitesinde, ABD’ye yönelik küresel tehditlere ilişkin bir oturumda konuştu.

ÇİN TİKTOK ÜZERİNDEN MİLYONLARCA KULLANICININ VERİLERİNİ KONTROL EDİYOR

Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio’nun Çin merkezli TikTok uygulamasına yönelik sorularına yanıt veren Wray, Çin’in TikTok üzerinden milyonlarca kullanıcının verilerini kontrol edebileceğini, uygulamanın yüklü olduğu cihazlar üzerindeki yazılımları kontrol edebileceğini ve aynı uygulama üzerinden kullanıcıların bazı konulara yaklaşımını etkileyebileceğini kaydetti.

ÇİN'DE ÖZEL SEKTÖRLER DE HÜKUMETE BAĞLI

ABD için özel şirketle kamu şirketi arasındaki farkın önemli olduğuna dikkat çeken Wray, Çin'de bunun tam tersi olduğunu hatırlatarak özel sektörle Çin Komünist Partisi arasında herhangi bir ayrı çizginin olmadığını belirtti.

ÇİN TİKTOK UYGULAMASI İLE İZİNSİZ VERİ TOPLUYOR

Wray ayrıca, Çin’in süper bilgisayarlar ve yapay zeka araçlarını kullanarak casusluk, IP hırsızlığı dahil birçok yasadışı faaliyette bulunduğunun altını çizerek, "Bu, büyük veri (big data) operasyonlarının her türlüsünü yapmak için veri kontrolüdür. Bu, milyonlarca cihaza ulaşmak için yazılımların kontrol edilmesidir" ifadelerini kullanarak Çin hükumetinin TikTok uygulaması ile insanların verilerini izinsiz topladığına dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.