SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Ukrayna'nın geleneksel yumurta süsleme sanatı tanıtıldı

İstanbul'da düzenlenen atölyede Ukrayna'nın geleneksel yumurta süsleme sanatı olan Pısankarstvo sanatı tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2024 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2024 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Ukrayna'nın geleneksel yumurta süsleme sanatı tanıtıldı

İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ukrayna Kültür Kulübü, Ukrayna kültürünü tanıtmak amacıyla Paskalya yumurtası süsleme atölyesi gerçekleştirdi.

Ukrayna Dayanışma Derneğinin desteğiyle derneğin binasında, 6 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen etkinliğe, İstanbul Üniversitesinde farklı bölümlerde okuyan öğrenciler katıldı. Ayrıca etkinliğe Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy’ın eşi Lyudmıla Nedilska ve Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetyana Fecan-Baştepe katıldı.

Atölye katılımcılarına, Ukrayna’da derin tarihi kökleri olan, çeşitli renk ve teknik kullanılarak üzerine süs ve sembollerin uygulandığı geleneksel yumurta süsleme sanatı olan Pısankarstvo sanatı tanıtıldı. Ardından katılımcılar Pısankarstovo ustası Dr. Stanislav Voloşçenko’nun talimatlarını takip ederek farklı desen ve renklerde yumurtaları boyadı.

Etkinlik hakkında konuşan Ukrayna Kültür Kulübü Danışmanı, Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ali Doğan Tüfekçioğlu, “Bugün ilk etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Paskalya yumurtası boyama atölyesi. Gelecekte bu kulübü edebiyat, şiir, sanatın konuşulduğu, kültürün sanatın hakim olduğu yer haline getirmeye çalışıyoruz. Şimdilik sayımız az ama faaliyetler yaptıkça insanlar bizi tanıyacaklar ve bilecekler. Daha büyük bir aile olacağız. Yaktığımız ışığın bizi aydınlattığı bir kulüp olmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencisi, Ukrayna Kültür Kulübü Başkanı Mustafa Efe Çelik, “Bugün, Pısankarstvo adında Ukrayna geleneksel yumurta süsleme sanatını yaptık. Güzel bir katılım oldu. Çok güzel sonuçlar bekliyoruz. Kulüp olarak gelecekte, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkileri iyileştirmek amacıyla bu şekildeki atölyeler, sanatsal, kültürel etkinlikler yapmayı planlıyoruz.” diyerek kulübünün kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

PASKALYA BAYRAMI VE PISANKA

Hz. İsa'nın diriliş günü olarak belirlenen kışın bitmesi ve baharın başlamasıyla kutlanan Paskalya Bayramı, Hristiyan dünyası için büyük önem taşıyor. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır ve dualar okunur. 

Paskalya Bayramı’nın  olmazsa olmazı rengarenk, çeşitli desenlerle süslenen yumurtalardır (Pısanka). Ukrayna’da geleneksel yumurta süsleme sanatına büyük önem veriliyor. Eskiden geleneksel Paskalya Yumurtası desenini değiştirmek yasaktı. Ustalar sembolleri, geleneksel renkleri koruyarak yeniden çiziyorlardı. Bu şekilde gelenek korunuyordu. Öte yandan zamanımızda moden ustalar kendi hayal gücünü kullanarak modern eserleri yaratıyor. Yine de yeni eserler eski ustaların kullandığı sembol ve renklere dayanarak yaratılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.