SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da Çin Büyükelçisini protesto eden aktiviste hapis cezası

Çin'in, Müslüman Uygur Türklerine ve Kazaklara yönelik sürdürdüğü sistematik asimilasyon ve baskıcı politikalarını protesto eden Kazak aktivist Kazakistan'da hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2020 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da Çin Büyükelçisini protesto eden aktiviste hapis cezası

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da Müslüman Uygurlara ve Kazaklara yönelik sistematik asimilasyon ve baskı politikalarını protesto eden aktivistler, Kazakistan'da hapis cezasına çarptırıldı.

KAZAKİSTAN'DAKİ AKTİVİSTLER, ÇİN BÜYÜKELÇİSİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ İSTEDİ

Kazakistan'ın Almatı kentinde bulunan Çin Konsolosluğu önünde eylem yaparak Çin Büyükelçisinin sarf ettiği ifadelerden dolayı sınır dışı edilmesini isteyen Kazak aktivist Serik Azibay (Azhibai), güvenlik güçleri tarafından yasa dışı eylem yapmakla suçlandı. Kazakistan'da, Çin karşıtı protesto gösterilerine katılan Kazak aktivist Azhibai'ye 15 gün hapis cezası verildi.

"ÇİN VE DİĞER DEVLETLERİN DOĞU TÜRKİSTAN'IN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE ETME HAKKI YOK"

3 Ağustos 2020'de Almatı’daki Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi yapan Serik Azibay polis tarafından gözaltına alındı. Azibay, gözaltına alınmadan önce RFE / RL’ye verdiği röportajda neden protesto eylemi gerçekleştirdiğini şöyle özetledi:

"Son zamanlarda, Çin’in Kazakistan Büyükelçisi Zhang Xiao, Kazakistan ve Çin’de bir devrim olursa, birliklerini birbirlerine göndermek zorunda kalacaklarını söyledi. Büyükelçinin söylediklerini protesto etmeye geldim. Doğu Türkistan Çin’in özerk bölgesi değil. Biz egemen bir ülkeyiz. Biz bağımsız bir devletiz. Kendi işlerimize karar verme hakkımız var. İster halk ister hükumet olsun. Halk ve hükumet birdir. Hepimiz tek bir devletiz. Çin ve diğer ülkelerin Doğu Türkistan'ın içişlerine müdahale etme hakkı olmadığını düşünüyorum."

Daha önce protestocular, Almatı’daki Çin konsolosluğu önünde Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında tutulan akrabalarının iade edilmesi için birkaç protesto gösterisi daha düzenledi. Bu protestoculardan birisi olan Serik Azibay, daha önce de Almatı ve Nur-Sultan’daki Çin misyonlarını protesto etmiş ve akrabalarının ülkeye geri gönderilmesini istemişti. Kazak aktivist Azibay'ın nereye götürüldüğüne dair henüz bir bilgi yok.

BÜYÜKELÇİNİN ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN POLİTİKALARINI SAVUNMASI TEPKİLERE YOL AÇTI

Çin’in Kazakistan Büyükelçisi Zhang Xiao yerel bir gazeteye verdiği röportajda, "iki ülkenin silahlı kuvvetleri üç kötülükle (terörizm, aşırılık ve ayrılıkçılık) savaşacak ve bölgedeki renk devrimine karşı çıkacak" diyerek Kazakistan ve Çin arasındaki askeri işbirliği hedeflerini açıkça ifade etmişti.

Çin'in Kazakistan Büyükelçisi Zhang Xiao'nun Çin'in Doğu Türkistan politikasını sert şekilde savunması ise Kazak halkının tepkisinin artmasına yol açtı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.