SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, emekli diplomat Bilâl Şimşir vefat etti

Emekli diplomat, akademisyen, tarihçi, yazar ve Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden Bilâl Niyazi Şimşir, 20 Kasım 2023 tarihinde 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, emekli diplomat Bilâl Şimşir vefat etti

Bulgaristan'da 1933 yılında dünyaya gelen Bilâl Niyazi Şimşir, 20 Kasım 2023 tarihinde hayatını kaybetti. Emekli Türk diplomat, akademisyen, tarihçi ve yazar kimliğiyle öne çıkan Şimşir'in vefat haberini Şeref Üyelerinden olduğu Türk Tarih Kurumu (TTK) duyurdu.

TTK'nin sosyal medya sayfalarından paylaşılan taziye mesajında "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız şeref üyemiz Bilal Şimşir, deneyimleriyle genç diplomatlara yol gösteren kıymetli bir büyükelçi, üretken bir yazar ve arşivimizin değerli bir bağışçısıydı. Şeref üyemiz Bilal Şimşir’e Allah’tan rahmet; ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verildi.

Bilâl Niyazi Şimşir, Azerbaycan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin 14 Ocak 1992 tarihli Protokolü Türkiye adına imzalamıştı.

BİLÂL NİYAZİ ŞİMŞİR KİMDİR?

1957 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1960 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığına geçti. Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak çalıştı. Türk Dışişleri Bakanlığında, merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı. Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil etti. 1998 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı. Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitaplarının ve yaklaşık olarak 160 kadar makalenin yazarıdır. Gizlilik süresi dolan İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmalar ve bunlarla ilgili kitapları ile tanınmıştır.

Türk Tarih Kurumunun "Yaşayan Tarih" belgesel serisinde emekli diplomat ve Türk tarihçi Bilâl Niyazi Şimşir'in hayatı anlatıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.