SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı şair Taras Şevçenko’nun 210. doğum yıl dönümü

Ukrayna'nın en önemli tarihi simalarından, hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko, 9 Mart 1814 tarihinde dünyaya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı şair Taras Şevçenko’nun 210. doğum yıl dönümü

Bugün, Ukrayna'nın en önemli tarihi simalarından, hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko’nun 210. doğum günü. Geride bıraktığı eserleri ile Ukrayna edebiyatının ve millî kültürünün temel taşlarını oluşturan Taras Şevçenko, Ukrayna’nın dünya edebiyatında yer almasını sağlayan en önemli şairlerden birisi.

TARAS ŞEVÇENKO KİMDİR?

Taras Şevçenko, Kıyiv’in Morintsi köyünde 9 Mart 1814’de toprak sahibi Pavlo Engelhardt’a ait köle bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve küçük yaşta yetim kaldı. Şevçenko, köydeki diğer okuma bilenlerden okumayı öğrendi ve zaman buldukça resim yapmaya başladı.

Pavlo Engelhardt, kendisine hizmet eden Şevçenko’nun sanatsal yeteneklerini fark edip onu St. Petersburg’da ressam Vasıl Şiriaev’in yanına 4 yıl boyunca çırak olarak gönderdi. Şevçenko, burada Ukraynalı sanatçı İvan Soşenko ve 5 Mayıs 1838’de Şevçenko’nun özgürlüğünü satın alacak olan profesör Karl Briullov ile tanıştı. Karl Briullov, Şevçenko’yu özgürlüğüne kavuşturdu. Aynı yıl Briullov rehberliğinde öğrenciliğe başlayan Şevçenko, Sanat Akademisi öğrencisi olarak derslere başladı.

Taras Şevçenko’nun 18 Nisan 1840’ta sadece Ukrayna edebiyatı tarihinde değil, aynı zamanda Ukrayna halkının bilincinde de büyük önem taşıyan "Kobzar" adlı ilk şiir kitabı yayımlandı. 8 şiirden oluşan kitap, Ukrayna toplumu üzerinde büyük bir etki yarattı. Şevçenko’dan sonraki nesilden en çok bilinen Ukraynalı şair İvan Franko, Taras Şevçenko’nun "Kobza" adlı eseri için "Kobzar onun anlaşılır taze, temiz, su gibi akıcı anlatımını ortaya çıkarmıştır. Onun sanatsal anlatımındaki berraklık, derinlik ve zariflik daha önce Ukrayna yazarlarında görülmemiştir." diyor.

Eserleri ve kendisi Ukraynalılar tarafından çok sevilen Taras Şevçenko’nun hayatı sürgünlerde, kamplarda ve hapishanelerde geçti, yaşadığı talihsiz, acılı hayatı Ukrayna edebiyatında tarifsiz bir etki yarattı.

Eserleri modern Ukrayna edebiyatına temel olan Şevçenko'nun şiirleri, Ukrayna’nın millî bilincinin gelişmesine büyük katkı sağladı. Şevçenko'nun etkisi günümüzde başta edebiyat, entelektüel yaşam ve geleneksel yaşam olmak üzere birçok alanda hâlâ hissediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.