SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’nin üst yönetiminde 5 yıl boyunca hangi isimler görev alacak?

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Birliğin üst yönetimine kimlerin geleceğiyle ilgili kararın 27-28 Haziran 2024 tarihinde yapılacak resmi zirvede alınacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’nin üst yönetiminde 5 yıl boyunca hangi isimler görev alacak?

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB liderleri,  Birliği gelecek 5 yıl boyunca yönetecek isimleri belirlemek için gayriresmi zirvede 17 Haziran 2024 tarihinde bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Birliğin üst yönetimine kimlerin geleceğiyle ilgili kararın tartışıldığı zirvenin ardından basın açıklaması yaptı.

Michel, liderlerin konuya ilişkin istişare yaptığını ve kararın 27-28 Haziran 2024 tarihinde  yapılacak resmi zirvede alınacağını söyleyerek "Bu, önümüzdeki hafta netleşecek. Bu toplantı, derinlemesine görüş alışverişinde bulunulması, kaygıların, önceliklerin, umutların, beklentilerin paylaşılması, herkesin herkesi çok iyi dinlemesi için planlandı." dedi. 

KULİSLERDE HANGİ İSİMLER KONUŞULUYOR?

Kulislere göre, AB yönetiminin en etkili 4 koltuğuna oturacak kişiler arasında Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Kaja Kallas, Antonio Costa’nın isimleri geçiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un destekledikleri von der Leyen’in bir dönem daha AB Komisyonu Başkanlığını yapması bekleniyor. Metsola'nın bir dönem daha AP Başkanı olacağı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in yerine ise Estonya Başbakanı Kaja Kallas’ın getirileceği tahmin ediliyor. "AB liderlerine liderlik etmesi" için ise Charles Michel'in yerine Portekiz'in eski Başbakanı Antonio Costa'nın ismi öne çıkıyor.

Avrupa Birliği’ndeki (AB) seçmenler 6-9 Haziran’da gelecek dönemin Avrupa Parlamentosu’nu (AP) şekillendirmek için sandık başına gitmişti. AP seçim sonuçlarının 9 Haziran’da açıklanmasının ardından aşırı sağcı grupların yükselişte olduğu kaydedilmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.