SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, ortak doğal gaz alımı için ikinci ihale sürecini başlattı

Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurulan platform çerçevesinde ikinci ihale sürecini başlattığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2023 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, ortak doğal gaz alımı için ikinci ihale sürecini başlattı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, doğal gaz tedarikçilerinin, ikinci AB ortak doğal gaz satın alma ihalesi kapsamında teklif sunmaya davet edildiğini duyurdu. Açıklamada, ihalenin Ağustos 2023 ile Mart 2025 dönemini kapsadığı ve 49 şirket tarafından talep edilen 15.9 milyar metreküp doğal gaz teslimatını içerdiği ifade edildi.

Ayrıca, yeni ihale sürecinin 10 Temmuz 2023'e kadar devam edeceğine işaret edildi ve ihaledeki toplam talebin yaklaşık yarısının sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımına yönelik olduğu belirtildi.  Öte yandan, AB'nin ilk ortak doğal gaz alım ihalesinin 11.6 milyar metreküplük gaz tedarik anlaşmasıyla sonuçlandığı hatırlatıldı. 

AB, DOĞAL GAZDA RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminden önce Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyordu. Bu doğal gazın büyük bir çoğunluğu ise Rusya'dan alınıyordu. Ancak, AB'nin 24 Şubat 2022 itibarıyla en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunda olan Rusya'ya yaptırım uygulamasıyla bu durum tersine dönmeye başladı.

AB ülkeleri, son dönemde doğal gazda Rusya'ya bağımlılığı düşürmeye ve tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.