SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya'da seçimler sonrası Merkel'in koalisyon bilmecesi

Almanya'da liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) lideri, partisinin, Şansölye Angela Merkel'in koalisyonuna ancak hükümet politikalarında değişiklikler yapılması şartıyla katılabileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya'da seçimler sonrası Merkel'in koalisyon bilmecesi

Almanya'da liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) lideri, partisinin, Şansölye Angela Merkel'in koalisyonuna ancak hükümet politikalarında değişiklikler yapılması şartıyla katılabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen federal seçimlerin ardından Merkel'in muhafazakar bloku meclisteki en büyük grup olarak kalmaya devam etse de, yüzde 13 oy oranına ulaşan aşırı sağcı Almanya için Altenatif (AfD) karşısında kan kaybetmişti.



159690



Devam eden koalisyon görüşmeleri için Merkel'in önündeki en gerçekçi seçenek olarak, Hür Demokratlar ve Yeşiller ile ittifak kurması olarak görülüyor. Diğer yandan Merkel bloku, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasında kurulması beklenen ve üç partinin baskın renkleri olan siyah, sarı ve yeşile binaen "Jamaika" koalisyonu olarak adlandırılan koalisyonun enerji, vergi düzenlemeleri, Avrupa ve göçmenler başta olmak üzere pek çok kritik konuda farklı görüşlerde oldukları biliniyor. Merkel'in muhafazakar blokundaki etkin iki parti olan Hristiyan Demokratlar (CDU) ve onun Bavyeralı müttefiği olan Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) de koalisyon anlaşması önündeki önemli engeller olarak görülüyor.



Hür Demokratlar'ın lideri Christian Lindner, Die Welt gazetesine verdiği demeçte, "Bazı insanlar "Jamaika"yı romantik bir siyasi proje olarak yüceltiyor. Gerçek şu ki, ortada aritmetik bir çoğunluk olmasına rağmen dört partinin kendi seçim talimatları var. Bunlar arasında tartışma ve çelişkiler olmadan, salt ülke çıkarları etrafında müttefik olabileceği sanılmamalıdır. Hür Demokratlar'ın, yalnızca Almanya siyasetinin istikametinde değişiklikler olması halinde koalisyona katılacağını herkes bilmeli." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.