SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'da “Küresel Gıda Güvenliğini Sağlama” konulu panel düzenlendi

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği ve BM Dünya Gıda Programı tarafından düzenlenen panelde gıda güvenliği ele alındı. Türkiye ve diğer ülkelerin katkılarına vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da “Küresel Gıda Güvenliğini Sağlama” konulu panel düzenlendi

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Küresel Gıda Güvenliğini Sağlama” konulu panel 23 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleşti. 

Gıda arzının direncini güçlendirmek için pratik adımların tartışıldığı gıda güvenliğini korumak için ortak çabaların tanımlandığı ve Ukrayna, Belçika, Türkiye, AB, WFP ve diğer aktörlerin katkılarının ele alındığı panelde; Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Oleksandr Bankov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Esen Altuğ ve Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Paul Huynen açılış konuşması yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Oleksandr Bankov, 2022 yılında devreye giren Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Türkiye'nin katkılarını ele alan bir konuşma yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Esen Altuğ, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Belçika'nın Ankara Büyükelçiliğine gerçekleştirdikleri organizasyon için teşekkür etti. Altuğ dünyadaki değişime dair, "İklimsel değişiklikler, gıda krizini çok daha derinleştiriyor" ifadelerini kullandı. Güvenlik ve gıda ilişkisine değinen Altuğ, "Dünyanın bu alanlarda güvenlik düşüncesini güçlendirmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı. Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Paul Huynen, açılış konuşmasında Ukrayna'da yaşananlara değinirken gıda krizinin boyutlarını ele alan bir konuşma yaptı.

Panelin birinci aşamasında "Küresel Dayanışma: Yaşam Halatlarının Korunması" başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Panelin bu bölümünde Belçika Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Özel Temsilcisi Jan de Pauw, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Hüseyin Diriöz ve Çekya'nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek konuşmacı olarak yer aldı. Konferansın moderatörlüğünü ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı yaptı.

Moderatör Bağcı, etkinliğin önemine değinirken, "Belçika'nın bu mevzuyu hangi bağlamda ele aldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Belçika Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Özel Temsilcisi Jan de Pauw, Ukrayna'nın hem AB hem de Belçika için önemine değinirken, Belçika'nın bakış açısının üç boyutu olduğundan bahsetti. Jan de Pauw, "Belçika'nın güvenliğini sağlaması için meselenin 3 boyutu var. Birincisi, bu global bir sorun. İnsanların gıdaya erişmemesi gibi ciddi bir sorun var. İkinci neden ise hem insani hem de diğer alanlarda Ukrayna'da hukuksuzluğa karşı insan haklarını sağlamak. Son olarak Rusya, gerçeği kurguya çevirmekte maharetli. Global gıda güvenliğini tehlikeye sokmasına rağmen bunu yönlendirdi." ifadelerini kullandı. Çekya'nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek, Ukrayna'da yaşanan krize değinirken, global gıda krizi tehlikesi için uyarıda bulundu.

BÜYÜKELÇİ BODNAR, UKRAYNA'NIN DÜNYA GIDA KRİZİNDEKİ YERİNİ ANLATTI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Rusya'nın global gıda krizindeki payına dikkat çekti. Büyükelçi Bodnar, "Rusya'nın tehdidi sadece bizim için değil bütün dünya için bir tehlike. Biz ön cephede aynı zamanda gıda güvenliği için de savaşıyoruz" açıklamasına yaptı. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'daki gündelik yaşamın zor şartlarına değinirken, "Ukrayna'ya bakın günün bir saatinde insanız hava aracı saldırısı oluyor ve sivil yerleşim bölgelerine saldırı gerçekleşiyor. Bu insanlar nasıl ekme ve biçme yapabilir ki? Bu şartlar altında gıda güvenliği de tehlikeye giriyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Rusya'nın bu kadar rahat davranmasının ana sebeplerini açıklarken, "Rusya kendilerinin süper güç olduklarını ve istediklerini yapabileceklerini, nükleer güç olmalarına dayanarak bütün süreçleri baltaladı" dedi. Gıda akışının sağlanması için önce güvenliğin önemli olduğunu ifade eden Bodnar, "İlk önce güvenlik sağlanması gerekiyor bunun başı da Ukrayna'da güvenliği sağlamaktır." açıklamasını yaptı.

Ukrayna'nın şu an ateşkes yapmasının anlamsız olduğuna dikkat çeken Bodnar, "Ukrayna şu an Rusya ile ateşkes yapamaz. Çünkü biz başka bir ülkenin topraklarını işgal etmedik." açıklamasını yaptı. Bodnar, Ukrayna Barış Zirvesi'nin bu açıdan önem arz ettiğini kaydetti. Büyükelçi Bodnar, "Barış Zirvesi bu açıdan önemli bir zirve olacaktır. Burada Türkiye de gıda güvenliği ve benzeri konularda önemli role sahip bir ülke de olmalı" ifadelerini kullandı. Zirvenin önemine dikkat çeken Bodnar, zirvenin güzel bir ortam hazırlayacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.