SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Asya Gazetecilik Ödülleri'nden çekildi!

Çin medya kuruluşları, hükûmet baskıları sebebiyle Asya’nın önde gelen gazetecilik ödülü SOPA’dan çekilme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Asya Gazetecilik Ödülleri'nden çekildi!

Asya’nın önde gelen gazetecilik ödülü olan Asya Yayıncılar Topluluğu (SOPA), Asya-Pasifik bölgesinde bağımsız gazeteciliği teşvik etmeyi amaçıyla 1982 yılında Hong Kong’da kuruldu. SOPA Ödülleri ise bölgenin en prestijli gazetecilik ödülü olarak biliniyor. Çin medya kuruşları, bu yıl hükûmet baskıları nedeniyle SOPA’dan geri çekildi.

"DAVET ALSAK BİLE KATILAMIYORUZ"

2014-2018 yılları arasında 5 yıl üst üste SOPA ödüllerini kazanan Pekin merkezli Caişin Media, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) ülkedeki medya baskısı ve siyasi düzeni nedeniyle SOPA ödüllerine başvurmaktan kaçındı. Konuya ilişkin 9 Mayıs 2024 tarihinde açıklama yapan iki üst düzey çalışan, ülke içindeki baskıları gerekçe göstererek, “Sınırötesi kuruluşlardan davet alsak bile katılamıyoruz” dedi.

Öte yandan Çin yönetimine ait The Paper Medianın bir iştiraki olan Şanghay merkezli Sixth Tone Media, The World of Chinese ve Şanghay Küresel Haber Ağı da bu sene ki SOPA Ödülleri başvurularından çekildi. Sixth Tone Media 2017’den 2023’e kadar her yıl finalist ya da kazanan olmuştu.

Kaynaklara göre, Alibabanın sahibi olduğu ve Hong Kong merkezli South China Morning Post da bu yıl SOPA üyeliğinden çıkmayı tercih etti ve ödüller için herhangi bir başvuruda bulunmadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.