SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor

Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemisine çarptı. Çin gemisi tazyikli suyla müdahale etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanıyor. Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, 30 Nisan 2024 tarihinde Manila açıklarında Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemisine çarptı. Çin ve Filipinler sahil güvenlik güçleri arasında yeniden gerginlik yükseldi.

ÇİN GEMİSİNİN TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE ANLARI KAMERALARA YANSIDI

İki ülke arasında 2023 yılı yaz aylarından bu yana ihtilaflı sularda pek çok kez tehlikeli yakınlaşma ve temas yaşandı. İki geminin çarpıştığı ve sonrasında Çin gemisinin tazyikli suyla müdahale anları kameralara yansıdı. Uluslararası yasaları hiçe sayan Çin yönetimi Filipinler'i taciz etmeye devam ediyor.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ HAK İDDALARI, ANLAŞMAZLIĞI VE ABD

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında bulunuyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

ÇİN BÖLGEDE ASKERΠÜSLER İNŞA EDİYOR

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askerî unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Çin ile Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi'ndeki sürtüşmeler, Çin ile ABD arasındaki jeopolitik rekabet ve bölgesel nüfuz mücadelesi ile birleşerek çok taraflı bir çatışmaya dönüşme riski barındırıyor.

Filipinler ise Çin’i bu tür provokatif eylemlere devam etmesi halinde sonuçların felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.