SON DAKİKA
Hava Durumu

Çinli diplomatlar Birleşik Krallık'tan kaçtı

Birleşik Krallık’ın haklarında soruşturma başlattığı Çin'in Manchester Başkonsolosluğunda görevli olan 6 diplomat Çin’e kaçtı. İngiliz yetkililer, protestocuları darp eden Çinli diplomatlarla ilgili “Onları haftalar önce kovmalıydık” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2022 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2023 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çinli diplomatlar Birleşik Krallık'tan kaçtı

Birleşik Krallık’ta Çin’in Manchester Başkonsolosluğu önünde 16 Ekim 2022 tarihinde, Hong Kong’lu bir protestocu, Çinli Başkonsolos ve ekibi tarafından konsolosluk arazisine sürüklenerek darp edilmişti. Konuyla ilgili Birleşik Krallık hükumeti, Çinli Başkonsolos ve diğer beş diplomat hakkında soruşturma başlatmıştı. İngiliz hükumeti Çin’e 6 diplomatın haklarında soruşturma başlatılabilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırmasına yönelik talepte bulunmuştu. Ancak Çin tarafı bu talebe cevap vermedi. Soruşturma devam ederken, Başkonsolos Ceng Şiyuan da dahil olmak üzere Manchester’daki diğer Çinli diplomatlar Birleşik Krallık’ı apar topar terk etti.

“ONLARI HAFTALAR ÖNCE KOVMALIYDIK”

Konuyla ilgili  İngiliz milletvekilleri, diplomatik olayın çözülme biçimiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Kabinede görev yapmış eski bir Muhafazakar lider olan Iain Duncan Smith, "Hükumetimiz, Manchester’da barışçıl bir demokrasi savunucusuna yönelik apaçık saldırıda bulunan sorumluların Birleşik Krallık’ı bu denli rahat bir şekilde terk etmelerine izin vermekten daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Çin’in onları geri almasına izin vermek adalet değil. Onları haftalar önce kovmalıydık" diyerek tepki gösterdi.

“KORKAKLAR GİBİ BİRLEŞİK KRALLIK’TAN KAÇTILAR”

İngiliz Avam Kamarası Dışişleri Komitesi Başkanı Alicia Kearns, altı Çinli diplomatın gelecekte Birleşik Krallık’a dönmelerini engellemek için istenmeyen adam olarak ilan edilmesi çağrısında bulundu. Kearns, “Britanya halkı haklı olarak kıyılarımızda suç işleyenlerin sonuçlarına katlanmasını bekliyor. Protestoculara saldıran Çinli diplomatlar suçluluklarını ortaya koyarak korkaklar gibi Birleşik Krallık’tan kaçtılar. Ülkeyi terk etmelerine ve ağır bir şekilde saldırıya uğrayan protestoculara adaleti tanımamalarına izin veren yedi günlük bir uyarı asla verilmemeliydi” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.