SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu 1944 Kırım Tatar Sürgünü şehitlerini andı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatar Sürgünü'nün 81. yıl dönümünde Kırım Tatar halkının acısını paylaşan bir video mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2025 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2025 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu 1944 Kırım Tatar Sürgünü şehitlerini andı

Kırım Tatar halkı, 18 Mayıs 1944'te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle vatan topraklarından sürüldü. Hayvan vagonlarında Türkistan, Urallar ve Sibirya bölgelerine sürülen Kırım Tatarlarının yüzde 46'sı yolda ve sürgünü takip eden günlerde hayatını kaybetti.

Türk dünyası, üzerinden 81 yıl geçen; SSCB'nin Türk halklarına yönelik olarak yürüttüğü soykırım faaliyetlerinin bir örneği olan Kırım Tatar Sürgünü'nü unutmadı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitlerini andığı bir video paylaştı. Topçu mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Sovyet diktatörü Stalin’in, 18 Mayıs 1944'te Kırım Tatar Türklerine uyguladığı sürgünün yıl dönümünde şehitlerimizi saygı ve rahmetle; failini de lanetle anıyoruz.

Kırım’ın kadim halkı Tatarlar; Rusya Federasyonu'nun 2014'te Kırım’ı yasa dışı işgal ve ilhak etmesiyle birlikte yine sürgün ve acılarla karşı karşıya kalmışlardır.

Türkiye; bu yasa dışı ilhakı tanımıyor, devleti ve milletiyle Kırım Tatarı soydaşlarının yanında olmayı sürdürüyor.

Kırım Tatar Türklerinin millî lideri ve Türk dünyasının büyük evladı sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun şahsında; işgale, ilhaka, sürgüne direnen kahraman Kırım Tatarı soydaşlarımızı saygıyla selamlıyorum."

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

18 Mayıs 1944 günü bir şafak vaktinde, milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin diktatörü Josef Stalin’in emriyle Kırım Tatar halkı öz vatanlarından koparıldı.

Sovyet yönetimi, sürgünden sonra Kırım’da, Kırım Tatarlarının varlığına işaret eden her şeyi ortadan kaldırmaya başladı. Adeta bir kültürel soykırım dalgası başladı. Köy, kasaba, ilçe ve şehirler başta olmak üzere yarımadadaki binden fazla yerleşim yerinin Kırım Tatarca olan adları değiştirildi.

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgünlük yollarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuldu. O döneme değin gerçekleşen vatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan bölgesinde kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya meclisleri, 2022’de Kanada parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm, 2024'ün ekim ayında Estonya Parlamentosu (Riigikogu) ve 2024'ün aralık ayında Çekya Parlamentosunun üst kanadı olan Senato, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.