SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nı andı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın 28. yılında video mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülke olarak burada yaşanan acıların tekrarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 23:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nı andı

Bosna Hersek Savaşı (1992-1995), tarihin en acımasız katliamlarından biri olan Srebrenista Soykırımı'na sahne oldu. 11-22 Temmuz 1995 tarihleri arasında, Avrupa'nın göbeğinde yaşanan katliamda 8 bin 372 Müslüman Boşnak hayatını kaybetti. Lahey Uluslararası Adalet Divanı tarafından 2007 yılında soykırım olarak tanınan ve insanlık ayıbı olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü bugün de unutulmadı. 

Yarası kapanmayan katliam: Srebrenitsa

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SREBRENİTSA KATLİAMI'NIN YILDÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın yıldönümünde anma mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı'nın 28. seneyi devriyesidir. Bu matem günümüzde şehitlerimizin kederli ailelerine ve Boşnak kardeşlerimize bir kez daha en içten taziyelerimi sunuyorum. Merhum Aliya'nın 'Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır' sözündeki hikmeti ve acı gerçeği aklımızdan çıkarmıyoruz. Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Tüm dünyanın gözleri önünde Srebrenitsa'da işlenen soykırımın yüreklerimizde açtığı yara 28 yıldır kanamaya devam ediyor. Defnettiğimiz her bir şehidimizle o günleri bir daha yaşıyor, bir daha hatırlıyor, gözyaşlarımızı bir kez daha içimize akıtıyoruz. Bugün 30 şehidimizi daha ebedi istirahatgahlarına uğurlayacağız. Şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun. Rabbim tüm şehitlerimizi cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Her 11 Temmuz'da acıları tazelenen şehitlerimizin ailelerine ve Boşnak kardeşlerimize sabr-ı cemil diliyorum.

21. yılında, tüm acılarıyla Srebrenitsa Katliamı... - Lodoshaber.Com

"ACILARIN TEKRARLANMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Uluslararası mahkeme kararlarına rağmen hala Bosna Hersek'teki soykırımı inkar edenler işlediği savaş suçlarından pişmanlık duymadıklarını söyleyenler ve maalesef bu şahısları destekleyenler çıkabilmektedir. Bu vicdansızları ve müessif açıklamaları lanetliyorum. Bosna Hersek'teki acıların tekrarlanmaması için nefret söylemini geride bırakmaları barış, hoşgörü ve uzlaşma kültürünü hakim kılmalıyız. Balkanlarda barış ve istikrarın korunması için hep birlikte çalışmalıyız. Unutulmamalıdır ki Bosna Hersek'in istikrarı Balkanların ve Avrupa'nın istikrarı için anahtar niteliktedir. Türkiye, Bosna Hersek'in bir istikrar, barış ve refah havzasına dönüşmesi için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bugün 28 yıl öncesine göre ekonomisi, diplomasisi, imkan ve kabiliyetleriyle çok daha güçlü daha itibarlı bir Türkiye vardır. Ülke olarak burada yaşanan acıların tekrarına asla izin vermeyeceğiz. Bosna Hersek'in bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daima gözeteceğiz. Sizlerden gönüllerinizi ferah tutmanızı bekliyorum. Srebrenitsa şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum."

SREBRENİTSA KATLİAMI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

1992’de Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek, 3 buçuk yıl süren bir savaşa sahne olacaktı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’nın, can güvenliği tehlikesi yaşayan 25 bin sığınmacıya yuva olması bekleniyordu. Ancak, burası binlerce insana mezar oldu.

Tarihler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde Srebrenitsa’yı korumakla yükümlü Birleşmiş Milletler Temsilcisi Hollandalı Albay Ton Karremans ve 400 kişilik sözde Hollandalı Barış Gücü askeri, bölgeyi Sırpların eline teslim etti. 

Sonradan “Bosna kasabı” olarak anılacak olan savaş suçlusu Sırp Komutan Ratko Mladiç, bir ilkokulun öğretmenler odasında atılan imza ile Srebrenitsa’da Müslümanların katledilmesi için Sırp güçlerine emir verdi. 

Srebrenitsa Soykırımını Anlatan Film Oscar İçin Yarışıyor

Evlerinden “Elleriniz yukarıda dışarı çıkın, bir şey olmayacak” sözleriyle çıkarılan Müslüman Boşnaklar, o gün ölüme yürüdü. Kadınlar ve erkekler birbirinden ayrıldı. Tecavüze uğrayan kadınların çocukları ve eşleri ise dağlarda, ormanlarda kurşuna dizildi.

Yaşanan insanlık ayıbını örteceğini düşünen Sırplar katliamın izini silmek için öldürülen Boşnakların kemiklerini toplayıp toplu mezarlara gömdü. Yetmedi, uydu görüntüleriyle toplu mezarları gizlemeye kalktılar. Katledilen Boşnakların ahını duyan mavi kelebekler mezarların başında kanat çırpmaya başladı. Böylelikle katliamın kanıtları bir bir ortaya döküldü. 

Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’da yaşanan katliamı, 2007 yılında soykırım olarak nitelendirdi. Bosna kasabı Mladiç ve katliamdan sorumlu Sırplar, savaş suçlusu olarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Müslüman olduğu için katledilen 8 bin 372 kimliği tespit edilen Boşnakın, kemikleri her sene katliamın yıldönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnediliyor. 

Katliamın acısı yürekleri kanatsa da bilge lider Aliya İzzetbegoviç’in şu sözleri akıllara geliyor:

“Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır”

Srebrenitsa Soykırımı, 26. Yılında Kovid-19 Salgınının Gölgesinde Anılacak

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.