SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Danimarkalı Şair Pedersen, Kırım Tatar Sürgünü’nü şiirle andı

Danimarkalı Şair Bjarne Kim Pedersen, kaleme aldığı şiirde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nde hayatını kaybedenleri ve bugün yaşanan acıları anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2026 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2026 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Danimarkalı Şair Pedersen, Kırım Tatar Sürgünü’nü şiirle andı

Danimarkalı Şair Bjarne Kim Pedersen, “18 Mayıs 2026 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nı Anma Günü” başlıklı İngilizce kaleme aldığı şiirde Kırım’ı, Rus işgalini, işgal sonrası yaşanan acıları anlattı.

Pedersen, “Tarih bilinci olmayanlar için, bugün Kırım Tatarların sürgün edildiği gündür. Etnik temizlik, soykırım ve Rusların Kırım’a yerleştirilmesi.” dizeleriyle başladığı şiirinde 2016 yılında Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bulunduğunu Kırım restoranında güzel yemekler yediğinden ve Kırım şarabı içtiğinden bahsediyor.

Şiirin devamında, Kırım Tatarlar Sürgünü’nden bahsettiği dizede, “Kırım 1944, hayvan vagonları halk düşmanı çocuk, kadın ve adamlarla doluydu.” ifadelerine yer vererek Sovyet rejiminin bütün bir halkı, Kırım Tatarlarını “halk düşmanı” olarak nitelendirmesini tiye alıyor.

Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından sonrasını anlattığı dizede, Kırım Tatarlarının yeniden vatanlarından çıkmak zorunda kaldığını vurguluyor. Daha sonraki dizede ise Kırım’daki Rus işgal idaresinin baskı ve zulümlerini kaleme alan Pedersen şu dizeyle şiirini bitiriyor:

“Kırım 2026

Yeni göstermelik davalar

Kırım Tatarlarını mahkûm etmeye

Devam ediyor.”

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.