SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollanda'da mahkeme yetkililere F-35 yedek parçalarının İsrail'e ihracatını durdurma emri verdi

Lahey Temyiz Mahkemesi, İsrail-Filistin çatışmaları sırasında insan hakları ihlallerine ilişkin açık risk bulunduğunu açıklayarak yetkililere İsrail'e F-35 savaş uçakları için yedek parça tedarikini durdurma emri verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollanda'da mahkeme yetkililere F-35 yedek parçalarının İsrail'e ihracatını durdurma emri verdi

Lahey Temyiz Mahkemesi, İsrail-Filistin çatışmaları sırasında insan hakları ihlallerine ilişkin açık risk bulunduğunu açıklayarak yetkililere İsrail'e F-35 savaş uçakları için yedek parça tedarikini durdurma emri verdi. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Bloomberg 11 Şubat tarihinde yayımladığı haberde, Lahey'de bulunan temyiz mahkemesinin Aralık ayında verilen bir önceki kararı bozduğunu bildirdi. Lahey Temyiz Mahkemesi, hükumete ABD yapımı uçak parçaları tedarikini durdurması için yedi gün süre verdi. Mahkeme, "İsrail'in saldırıları, aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu orantısız sayıda sivil ölümüyle sonuçlandı" dedi.

Mahkemenin açıklamasına göre, savaş zamanında ciddi insani hukuk ihlali riskinin bulunması durumunda Hollanda'nın askeri mal ihracatını yasaklaması gerekiyor. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, daha fazla karar almadan önce ilk olarak kararı inceleyeceğini bildirdi.

HOLLANDA DAHA ÖNCE YAPILAN TALEBİ REDDETMİŞTİ

F-35 savaş uçaklarının yedek parçaları Vendsdrecht'teki Hollanda hava üssünde depolanıyor. Yedek parçalar buradan birçok Avrupa ülkesine ve İsrail'e gönderiliyor. Aralık 2023'te bir Hollanda mahkemesi, insan hakları gruplarının, hükümetin Gazze Şeridi'ndeki savaş suçlarına katkıda bulunduğunu söylediği F-35 savaş uçaklarının parçalarının İsrail'e ihracatının engellenmesi yönündeki taleplerini reddetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.