SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan maden faciası: Şirket, patlamadan önce kamulaştırıldı mı?

Kazakistan'da 28 Ekim 2023 tarihinde ArcelorMittal Temirtau şirketine ait madende meydana gelen facianın birkaç gün öncesinde, şirketin Kazakistan hükûmeti tarafından kamulaştırıldığı iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan maden faciası: Şirket, patlamadan önce kamulaştırıldı mı?

Madencilik şirketi ArcelorMittal Temirtau, 28 Ekim 2023 tarihinde meydana gelen ve en az 46 işçinin hayatını kaybettiği patlamadan birkaç gün önce şirketin Kazakistan hükumeti tarafından kamulaştırılmasının tamamlandığını iddia etti. Şirket, internet sayfasında yaptığı açıklamada, mülkiyetin devrine ilişkin bir ön anlaşmanın önceki hafta başında imzalandığını söyledi.

AKTİVİSTLER SORUŞTURMA TALEP EDİYOR

Kazakistan'ın merkezinde bir sanayi şehri olan Karağandı'daki kömür madeninde meydana gelen ve ülke tarihinin en ölümcül maden kazası olan patlamanın ardından oluşturulan bir imza kampanyası, ArcelorMittal Temirtau şirketini çalışanların güvenliğini sağlama konusunda kasıtlı olarak ihmalle suçladı.

Aktivistler; şirket, şirketin sahibi Hindistan doğumlu İngiliz iş insanı Lakshmi Mittal ve şirketin müdürü Palavathu Krishnan hakkında cezai soruşturma açılmasını talep etti.

ŞİRKET SABIKALI

28 Ekim 2023 tarihindeki kaza, ülke tarihindeki en ölümcül kaza olarak kayıtlara geçerken Sovyetler Birliği işgali sonrasında Kazakistan’da yaşanan bir önceki en ölümcül maden kazası yine aynı şirkete ait bir başka madende meydana gelmişti. 2006 yılında başka bir ArcelorMittal tesisindeki maden faciasında 41 madenci hayatını kaybetmişti.

Kazakistan genelinde bir çok tesisi işleten şirket, geçen yıllarda sürekli olarak güvenlik standartlarını ihlal ettiği yönünde iddialarla gündeme gelmişti. Son 15 yılda şirkete ait tesislerin tamamında resmî rakamlara göre 100'den fazla kişi hayatını haybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.