SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu'ndan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye konserine tepki!

Kırım Tatarlarının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde yapacağı Türkiye turnesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu'ndan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye konserine tepki!

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 24 Nisan 2024 tarihinde Ankara’da, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'yu ziyaret etti.

Kırımoğlu görüşmede Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının sorunlarını ele alırken, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye turnesini kınadı. Kırımoğlu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü’nün yıl dönümünde Türkiye’de konser verecek olan Rus Kızıl Ordu Korosu organizatörlerine tepki gösterdi.

Kırımoğlu, konserin Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. yıl dönümünde gerçekleştirileceğini anımsatarak, Türkiye Dışişleri Bakanlığına ve Ukrayna-Türkiye Dostluk Grubu Başkanlığına tepkisini mektupla ilettiğini söyledi. Konserin icra edilmesiyle bir rezalet gerçekleşeceğini vurgulayan Kırımoğlu, organizasyonu ayarlayan Türk şirketi yetkilisinin konuyla ilgili olarak “Biletler çoktan satıldı, yapacak bir şey yok” ifadelerine yer verdiği açıklamasının kendisine iletildiğini belirtti.

“KONSER TÜRKİYE’DE YAŞAYAN KIRIM TATARLARINA KARŞI BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK”

Söz konusu konserin ticarî bir kafayla yapıldığına dikkat çeken Kırımoğlu, “Şirket, ticarî kafayla hareket ediyor. Bunlar Türkiye’nin şerefini düşünmüyor” dedi. Konserin icra edilmesinin Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına karşı saygısızlık olacağına dikkat çeken Kırımoğlu, “Bu rezaletin durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Bu Ukrayna ve Türkiye arasındaki dostluğa vurulan bir darbe olacak. Her şey ticaret değildir, burada ahlâki şeyler de var. İnsan hakları var. Para veriyorlar diye dedikleri mi yapılacak?” ifadelerini kullandı.

RUS KIZIL ORDU KOROSU'NDAN SÜRGÜN YIL DÖNÜMÜNDE KONSER!

Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Türkiye turnesi adı altında tarihi bir skandala imza atacak. Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar ve Çerkes halklarına karşı Ruslar tarafından uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümlerinde bu konserleri düzenleyerek; bu halkların trajedisini ve kendi işgalci geçmişlerini unutturmayı amaçlıyor. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Kırım Tatar halkının vatan Kırım'dan katil Stalin yönetimi tarafından koparılmasının 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs'ta Bursa'da, Çerkes halkının büyük bir sürgün ve soykırım uğradığı 21 Mayıs'ta ise Antalya'da konser vereceği öğrenildi. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu'nun Çarlık Rusyası’ndan günümüze, Kırım Tatarlarıyla ortak kaderi paylaşan Çerkes halkını da hedef alması tesadüf değil.

DÜZENLENECEK KONSERLERİN İPTAL EDİLMESİ GEREK!

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde bu şekilde eğlence ve kutlama etkinliğinin düzenlenmesi Türk kamuoyu tarafından da tepkiyle karşılanacak bir husustur. İki halk için de önemli olan günlerde düzenlenen etkinliklerin iptal edilmesi, alınacak en doğru kararlardan biri olacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.