SON DAKİKA
Hava Durumu

Körfez ülkelerinin serveti Çin’e akıyor!

Petrol zengini körfez ülkeleri, Çin ile bağlarını derinleştiriyor. Milyar dolarlık yatırım anlaşmalarına imza atan Arap ülkeleri paralarını Çin'e akıtıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Körfez ülkelerinin serveti Çin’e akıyor!

Çin Komünist Parti (ÇKP) lideri Şi Cinping, 7 ay önce Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’daki ilk Çin-Körfez Zirvesi'ne katılmıştı. Şi ve beraberindeki heyet, zirvede bir araya geldiği Körfez ülke başkanları ve heyetleri ile bir çok alanda yatırım anlaşması yapmıştı.

Çin ile milyar dolarlık yatırım anlaşması yapan Arap dünyasının en büyük iki ekonomisine sahip olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), paralarını Çin'e akıtmaya devam ediyor.

ÇİN'E VERİLEN DEVASA PROJELER

Bazı Körfez şirketlerinin, Çin’deki yatırımının yıllık bazda 5.3 milyar dolar artarak, rekor kırdığı belirtiliyor.  Suudi yetkililer ise Çin’i, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın trilyon dolarlık ekonomik ve sosyal dönüşüm planı olan "Vizyon 2030" için vazgeçilmez bir ortak olarak tanımlıyor. 

Ayrıca Çin’in, Suudi Arabistan'ın Ürdün ve Mısır sınırları yakınlarındaki Tebuk bölgesinde 26 bin 500 kilometrekare alanı kapsayacak olan "Neom Projesi" için bir dizi anlaşma yaptığı  belirtiliyor.

Saudi's Vision 2030 And Its Impact - Modern Diplomacy

ÇİN-KÖRFEZ İLİŞKİSİNİN ANAHTARI TİCARET

Ticaret, Çin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkinin anahtarı olarak görülüyor. Suudi Arabistan ve Çin arasındaki ticaret hacmi, son 30 yılda 834 milyon dolardan 117 milyar dolara yükseldi. Ayrıca BAE ile Çin arasındaki ticaret hacmi 1992’de 1.15 milyar iken, 2022’de neredeyse yüz kat artarak 107 milyar dolara ulaştı.

China is getting comfortable with the Gulf Cooperation Council. The West  must pragmatically adapt to its growing regional influence. - Atlantic  Council

ABD İLE GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI

Körfez ülkeleri ile Çin arasındaki bağlar derinlemesine genişlerken; ABD ile yapılan bazı görüşmeler askıya alındı. 2021’de BAE, ABD’nin Çin istihbaratına çalışan teknoloji şirketi Huawei’nin telekomünikasyon ağından çıkarılması talebi de dahil olmak üzere bazı şartlarını reddetti. Daha sonra ABD'den, F-35 savaş uçağı ve diğer silahları satın almak için yapılan 23 milyar dolarlık anlaşmanın görüşmeleri askıya alındı.

KÖRFEZ ÜLKELERİNİN ÇİN İLE DERİNLEŞEN ASKERİ İLİŞKİLERİ

BAE, ABD'nin F-35 savaş uçağı yerine Çin’in L15 hafif saldırı ve savaş eğitim uçağını satın aldı. Üst düzey bir Suud yetkili ise, ülkesinin ABD’yi güvenilir bir güvenlik ortağı olarak görmediğini, bölgedeki diğer ülkelerle gerilim çıkarmayacak, yüklü miktarda sorunsuz yatırım yapabilecekleri ve birlikte çalışabilecekleri başka ortak ülkeler bulma ihtiyacı hissettiğini belirtti.

Bu açıdan Arap dünyası ve Körfez ülkeleri, kendisi için minimum tehlike olarak gördüğü Çin'e milyar dolarlık yatırım yapmaya, ülkedeki önemli projeleri Çinli ortaklarına vermeye ve her alandaki işbirliğini artırmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.