SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova, Avrupa Konseyine üye olmak için ilk adımı attı

Kosova, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin konseye üyelik talebini kabul ederek üyelik kabulünü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine iletti.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova, Avrupa Konseyine üye olmak için ilk adımı attı

Kosova Dışişleri Bakanlığı ile Diaspora Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın konseye üyelik talebini kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ile Diaspora Bakanlığı üyelik kabulünü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) iletti.

KOSOVA AVRUPA KONSEYİNE ÜYE OLACAK

Kosova tarafından yapılan açıklamada söz konusu kararın üye ülkelerin üçte ikisinin onayından geçtiği belirtildi. Açıklamada, "Bu olumlu karar, uzun ve yoğun bir çalışmanın ve Avrupa Konseyi üye devletleri ve diğer müttefiklerle yakın işbirliğinin ardından geldi. Kosova Cumhuriyeti, Bakanlar Komitesinde olumlu oy kullanan ve diğer ülkelerin olumlu oy kullanmasına yardımcı olan tüm ülkelere derinden minnettardır" ifadelerine yer verildi.

Kararın ardından AKPM tarafından Kosova'nın Avrupa Konseyi hakkındaki görüşünün Bakanlar Komitesine sunulması gerektiği bildirildi. Böylelikle Kosova kararla ilgili son aşamadan geçmiş olacak. Kosova "finalden önceki final" nitelemesini yaparak tam üyelikten önce çok işin olduğunu belirtti. 

KOSOVALI LİDERLERDEN DEĞERLENDİRME

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kosova Cumhuriyeti bayrağı yakında Avrupa Konseyi üyeleri arasında gururla dalgalanacak" dedi. Kosova Başbakanı Albin Kurti ise "Ülkemiz Avrupa Konseyi için bir katma değer olacaktır. Avrupa Konseyi ülkemizde demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne değer katacaktır" ifadelerini kullandı. 

Kosova, geçen hafta Avrupa Parlamentosunda (AP) alınan kararla Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz gidecek. Aynı şekilde AB üyesi ülkeler Kosova'ya vizesiz gidebilecek. 

SIRBİSTAN'DAN HADSİZ TEPKİ

Söz konusu karara ilişkin Sırbistan'dan tepki geldi. Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Kosova'nın başvurusunun onaylanmasının "rezalet" olduğunu savundu. Ve bunun Blegrad-Priştine diyaloğuna zarar vereceğine yönelik tehditte bulundu. 

Dacic, Sırbistanlıların oylama esnasında salonu terk ettiğini belirterek, "Bu karar, kesinlikle Avrupa Konseyi tüzüğünün ‘alacakaranlığını’ temsil ediyor, çünkü ilk kez devlet olmayan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmayan bir toprak hakkında talepte bulunuluyor" yorumunu yaptı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.