SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova'dan Avrupa Konseyi üyeliği için önemli adım

Kosova, Avrupa Konseyi üyeliğine gün geçtikçe yaklaşıyor. Raportör Dora Bakoyannis'in raporunun Komisyon'da onaylanmasının ardından 16 Nisan'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde oylanması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova'dan Avrupa Konseyi üyeliği için önemli adım

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi Başkanı Bertrand Bouyx ile 2 Nisan’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakan Yardımcısı Kreshnik Ahmeti ve Fransa'nın Kosova Büyükelçisi Olivier Guerot da yer aldı. 

Başbakan Kurti, Kosova Cumhuriyeti'nin Avrupa Konseyi'ne üyelik sürecinde verdiği destekten dolayı Bouyx'e teşekkürlerini bildirdi. Raportör Dora Bakoyannis, hazırladığı raporda Kosova'nın konseye ön koşulsuz olarak tam üye olmasını tavsiye etmişti. Söz konusu raporunun Komisyon'da onaylanmasının ardından 16 Nisan'da AKPM'de  oylanması öngörülüyor.

KOSOVA AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNE HAZIR 

Kosova Başbakanlık Ofisi’nin konuya ilişkin açıklamasında “Kosova Cumhuriyeti, tüm vatandaşların haklarını güvence altına almaya kararlıdır ve kuruluşunun 75. yıldönümünde Avrupa Konseyi'ne üye olmak yoluyla temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi konusunda diğer üye ülkelerle uyum sağlamaya hazırdır” ifadeleri yer aldı.

AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİNDEN KOSOVA KARARI

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 27 Mart'ta Kosova'nın konseye önkoşulsuz olarak tam üye olmasını tavsiye eden raporu onaylamıştı. AKPM Genel Kurulu, 16 Nisan 2024 tarihinde Kosova'nın Konseye üyelik başvurusunu oylayacak. Başvuru onaydan geçtikten sonra  Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi mayıs ayında son kararı verecek. Kosova, Ukrayna'ya karşı topyekûn saldırı başlatan Rusya'nın AKPM'den çıkarılmasının ardından 12 Mayıs 2022'de tam üyelik başvurusunda bulunmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.