SON DAKİKA
Hava Durumu

Maia Sandu: Rusya, Moldova'nın tarafsızlığını ihlal etti

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkenin Transdinyester bölgesindeki anlaşmazlığın çözümü için jeopolitik bir fırsatın ortaya çıkacağını göz ardı etmediğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 09:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Maia Sandu: Rusya, Moldova'nın tarafsızlığını ihlal etti

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkenin Transdinyester bölgesindeki anlaşmazlığın çözümü için jeopolitik bir fırsatın ortaya çıkacağını göz ardı etmediğini bildirdi. 10 Şubat'ta Radio Liberty'e demeç veren Sandu, "Bizim için temel amaç ülkede barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Fazla telaşa yol açmadan sorunları adım adım çözmeye çalışıyoruz" dedi.

Sandu, Transdinyester bölgesindeki insanların da burada olduğu gibi barış istediğine inandığını bildirdi. Moldova cumhurbaşkanı, "Savaşın başında sol yakadaki gençlerin kendilerine karşı savaşmaya gönderileceklerinden korkarak nasıl sağa doğru hareket ettiklerini zaten gördük. Ukrayna... Avrupa entegrasyonunun olumlu etkilerini göstereceğiz ve onların Avrupa entegrasyonunu nasıl reddedebileceklerini hayal edemiyorum" ifadelerini kullandı.

Sandu, asıl sorunun Rus birliklerinin bölgedeki varlığı olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Sandu, "Kremlin'in hizmetkarlarının burada sabahtan akşama kadar Moldova'nın tarafsızlığı konusundaki endişelerini dile getirdiklerini görüyoruz. Ancak Moldova'nın tarafsız statüsü yalnızca Rusya Federasyonu tarafından ihlal ediliyor. Başka hiçbir ülke tarafsızlığı ihlal etmez" açıklamasını yaptı.

TRANSDİNYESTER SORUNU

Moldova, 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Akabinde Dinyester Nehri’nin doğu kıyısında kalan Transdinyester de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanından hemen sonra Moldova ile Transdinyester arasında silahlı çatışmalar başladı. Bu çatışmalar 22 Temmuz 1992’de ateşkesle son buldu. Bölgede halen Rus yanlısı işgalci yönetim devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.